Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal, zijn 100e  ....

HET MOOISTE PLEKKIE OP AARDE

 

Maggik erbij komme zitte, vroeg de man. Ja? Dankiewel. Dat komp zo. U zit eigeluk op mijn bankie. Dit is me vaste stekkie. Wat? Van jouw ook? Vroeger, ja ik hebbet door. Dit plekkie is mooi h? Wazeggie? Man, je haalt de woorde uit me bakkes. Juist! Het mooiste plekkie op aarde is: 

Langs de Maas op 'n bankie op de heuvel in het Parrek. 

Dus je ben ook in Rotterdam geboore? Oh je woonter niet meer. Nou ik zallet nooit in me kop hale om uit Rotjeknar weg te gaan. Man, ik krijg al heimwee assik in Overmaas ben. Assikker an denk dan krijgik al pijn in me ingewande. Joh, ik zit hier zo graag. Wat een gezicht. Mot je zien die zon in dat water. Nog effe en ik zit te snottere. Ja, daar hebbie gelijk in. 't Is wat stiller. D'r komme geen grote schepe meer voorbij. Ja en die boote van de Hollandamerikalijn benne ook verdwene. Maar evegoed, het is en blijf un mieters mooi plekkie hier. 

Weet je nog die pieremegoggels, die altijd tussen de schepe doorvoere. De winkeliers van het water. Tellekens as d'r een paar schepe binne kwame, dan zaggie die bootjes rondcirkele. Tegeswoordig hebbe ze ijskaste an boord en zijn die dinge net meer nodig. Ja dat weetik wel. Ga nou niet de geleerde uit hange h. We noemde ze nou eenmaal zo. W mottik nie tege me vrouw zegge? Meen je d. Een pieremegoggel is ook een lomp wijf? Val nou effe in mekaar. Jofel, dje me waarschouwt. Ik had alle hoeke van de kamer gezien. Zeg kje dat lied?

En altijd komme d'r schepe an Katedrecht voorbij.

Maar de schuit van blonde Arie, die isser nog steeds niet bij.

Of deze.

Bje in Rotterdam gebore,

Op ut Noordplein of Katedrecht,

dan kjje van geen vreemde hoore,

dattie van Rotterdam iets zegt.

Want voor z'n Haves en z'n Blakie,

voor z'n Coolsingel en 't Hofplein,

Geevik sebiet me laatste knakie,

daar willik alleen me eige zijn.

 

Kjje dat?? Van Gerard Koks? Istat die gooser, die voor jan lul speelt in die serie op de teevee? Zouje nie zegge. Vroeger zeije ze, da's een overmaasse eigeheimer. En dat andere liedje was van van Joke Bruijs? Piekges bje jh Die twee ware toch getrouwd? Nie meer? Zallik wel een beetje achterlope. Maar in die serie wel. Die is leuk. Hep maar n ding tege. Het speelt op Overmaas!

Hoe von je anders me stem. W? No goed but keihard? Jij kan ook lekker uit de hoek komme. Je zou je d'r zo weer intrappe. Beetje gelijk hebbie wel. Me vrouw zeg altijd, assik onder de does sta te galmen, zachiesan een beetje. De bure denke dat er wat an de knikker is. Ze staan al klaar om te evakuwere.

Kwam jij nou echt al hier toen je tien was? Wat! Hebbie kiekies bijje? Laa's zien Krijg effe wat, da's zeker lang geleje.

huubmaaspark

 

Hebbie d'r ook nog n van nou? Krijg de zenuwe. Die is mooi.

arthurmaasro

 

Ik hep ook een toestelletje. Hebbik is op un keer gekocht van un kennis. Voor een zolletje. Ik dach eerst, dattie het gesnaaid had. Ik kreeg het hele zwikkie met tassie en al voor een habbekrats. Ik hep nie zo gauw gehapt hoor. Ik kreeg liever niet de grandige an de deur. Ik vinnet een mooi gebouw an de Noordsingel, maar ik zie ut liever van buite dan van binne. Ik dach, die luizebos zal me toch niet te graze neme. Maar alles was voor zijn roodkopere en ik kon me kiekies make.

Tjonge, jonge, wat zitte we hier toch uit de kunst Hebbie nog geen pijn in je harses van me gepoekel. Mijn vrouw zeg altijd, jij pijn in je harses? D kan van ze leve nie. Iets wje niet heb....en de rest weetik dan wel. Pijn je kop zal je bedoele, gaat ze dan wijer. Ja, dan zal je't zuipe w motte minizere. Dan drijft ze natuurlijk wat over. Wat? Overdrijft ze. Jij je puntje. We gane toch niet voor de perfessor spele h. Ik bedoel maar. Dan kannik beter van wiek gaan. Nee, me wijf is een fijn wijf hoor. Hoe minder ik in d'r buurt ben, hoe minder last ik van d'r hep. 

Dus zit ik om de haverklap hier op dit stekkie. Lekker lui een beetje van de natuur geniete. Kijk, daar loop 'n stukkie natuur. Wat een kalle! Ja zoiets mottik niet an me wederhelft vertelle. Zeg ze sebiet, hoor hem nou, hij kan ze eige niet eens overeind houwe, laat staan....Je heb het wel in het snotje. Ja?   

Asse het me allemaal m'n neusgate uitkomp, dan zeggik, nou geen spatsies meer en je bijtspijkers op mekaar, anders pak ik mijn sprotje. Asse ziet dat ik de kelre inkrijg, dan isset fini en zeg ze, ach oliebol, ik zat je toch maar een beetje op de kast te jage. Maar genoeg over me eige besonjes. Wat denk ie nou? Wat 'n zevezeikerd. Of, die piezemieter verpest me hele plezier. Ja, ik zie, dje zit te genottere. 

Kijk een Spidoboot. Die zit tot z'n nok toe vol. Ja, da's goeie bisnis. Bje wellis met de Pannekoekeboot mee gevare? Nee, motje is doen. Je mag zoveel pannekoeke ete as je op kan. Nee zeeziek wor je nie, maar d'r gane d'r wel over d'r nek. Die denke, ik mot me geld t'rug verdiene. 

W zeg je? Mot je van wiek? De trein halen. Hoevie je eige niet sjappel te make. Die komp toch te laat. Daarom mot je nou an je kuierlatte trekke? Ik hoop dje ut voormekaar boks om voor middernacht thuis te komme. Dat duurt nog wel effe zeggie? Weet je bij de ennes nooit. Ik zie je hep nog een lijnbaantje gepikt? O, is dat bikkecemente voor vanavond. Is dat alles? Man, dat stop ik in me holle kies. Ik dach eerst je gaat een feessie bouwe.

Ik gaan ook maar. 'k Hep nog 'n akkevietje thuis op te knappe. Maak ik ook weeris een goeie beurt. Maak ze me liev'lingskossie weer eens klaar. Wat? Peen en uie natuurlijk. Krijg de nete, ik mot nog spurte ook, anders hoevut allemaal nie meer. Hebbie geen fordje bij je? Stomme vraag. Ik ben soms zo,n klootjavaan h. Maggie dat ook al niet meer zegge? Sorrie, ik neem maar gauw de kuierlatte.

Ut was me een hele eer en assie weeris hier kom, dan hoop ik je weer te zien. Of denkie nou, amme oela ik hoop die kwijlebabbel nie meer tege te komme? Nee? Da's hardstikke tof van je. Je ben zooo'n gooser. en houw ut in de smieze, 

Het mooiste plekkie op aarde is: 

Langs de Maas, op een bankie, op de heuvel in het Parrek. 

 Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

9 November 2001