Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Meer over de Gerard Scholtenstraat 

 

Er is over de Gerard Scholtenstraat al heel wat verteld door Alie en  mij, maar door een leuke reactie in ons gastenboek, dacht ik, er is nog niet alles gezegd en daarom dit stukje. 

Als je ons gastenboek leest, dan zul je zien, dat er al twee dames zijn, waarvan er één in het huis naast mij geboren is en de ander op nummer 105 gewoond heeft. Nou is naar 105 gaan alleen maar de Aelwijn Floriszstraat oversteken. 

Op de hoek echter op 107 woonde in mijn tijd Opa en Opoe de Zwaan. Daar kwam ik minstens éénmaal in de week, omdat mijn moeder voor opoe de Zwaan de was deed en ik moest dan de was wegbrengen. Opoe haalde dan een briefje tevoorschijn en controleerde of elk stukje wasgoed aanwezig was, dan kreeg ik een snoepje of heel soms een hallefie en ik had mijn aandeel weer gedaan 

Een hallefie? Ja, daar kon je best nog wel wat drop of een toffee. voor kopen en zo rijk waren de Zwanen niet. 

Wat blijkt nu op 105 woonde Ine Marquart, die zo leuk reageerde in ons gastenboek. Haar opoe woonde op nummer 107. Nee, het kan niet dezelfde opoe zijn. 

 

Aan de overkant schuin tegenover mij, in de richting van de Bergweg was de schoenmakerij van Leenaerts. Pietje Leenaerts staat op de foto in het verhaal van het Blikkie. Rechtop met de donkere trui aan.

voetbalaelwijnro

Ik weet, dat hij later de schoenmakerij dreef en misschien heeft één van de dames hem nog gekend als schoenmaker. 

 

Recht tegenover de Aelwijn Floriszstraat woonde de familie Zuidam, die een bakkerij in de voornoemde straat hadden. Je moest een smal poortje door en daar was dan de bakkerij. Na de oorlog heb ik nog wel gebak gegeten in hun winkel in Ermelo. Gerard Zuidam was een vriendje van mijn broer Aad. 

 

Wanneer je nu 105 voorbij ging, dan kwam je aan de paardenstalling van Rothmeijer. Jonge jonge, wat kon het daar heerlijk stinken naar paardenstront. Boven en naast Rothmeijer woonden ook nog de families Vossenaar en Bernaerds. Leo Vossenaar zat bij mij in de klas en één van de jongens van Bernaerds zat in de elfde klas bij mij. 

 

Nog even verder woonde de weduwe Visser, die een strijkerij had en haar zoon Rook, die de leeftijd van mijn broer Toon had, kwam iedere week de boorden van mijn vader halen, die dan gestreken en gesteven werden, Vadermoordenaars werden die boorden genoemd. 

Ja, dat was ook nog de tijd van een eigen scheermes en een scheerriem om dat mes scherp te maken, maar Zaterdags ging mijn vader toch naar de kapper om geschoren te worden, tenminste in de tijd dat hij nog werkte. Die kapper zat op de hoek van de Aelwijn Floriszstraat en de Zaagmolenstraat en daar naast op de bovenste verdieping woonde een kleermaker, Gerrit de Klerk met zijn drie dochters. Hij en zijn vrouw pandoerden altijd met mijn vader en moeder en ik moest me altijd daar melden als ik 's avonds thuiskwam. Ook was hij, net als wij, supporter van R.F.C. en P.A.V. dat stond voor Piet Apon's Vrienden een voetbalelftal, dat op de zomeravonden speelde. Zo,n verhaal komt nog. 

Dirk Vlasblom, later een groenteboer met kar, woonde ook op die hoogte en hij zit helemaal rechts op de elftalfoto. In Schiebroek kwam hij nog bij ons aan de deur. Goed, weer in de Gerard Scholtenstraat. Verder lopend kwam je bij een zaak met groene kozijnen en een groot raam. Wat daar nou precies verkocht of gemaakt werd weet ik niet zo goed. Het leek me zoiets als een linnengoedwinkel. Ik weet wel, dat de jongen, die daar woonde een keer meeging om te voetballen. Hij had schijnbaar pas echte voetbalschoenen gekregen. Deze jongen brak die dag zijn been. Er was geen bal of andere speler in de buurt en opeens lag hij daar. Na die tijd hebben we hem nooit meer gezien.

 

Weer verderop was een garen- en band winkeltje. Daar kocht mijn moeder alles wat aan naaigaren, elastiek, knopen en nog meer, nodig was. Maar dan! Dan kwam je aan een diepe portiek met een marmeren vloer en wie woonde daar?? Meneer Jamin.

Meneer C.Jamin zelf. Kunnen jullie nagaan, dat ik in die straat toch wel op stand geboren ben.....

 

Recht tegenover het huis van Jamin was nog een kleermakerij en daar woonde een straatvriendje Jan Plug. Op de hoek van de Eerste Pijnackerstraat zat onze groenteboer Van Dalen

Zo zal ik nog wel een poosje door kunnen gaan, maar ik denk, dat ik de Gerard Scholtenstraat genoeg omgespit heb.

Hier is nog een foto van de straat in 2001. Ik sta voor de deur waar Zuidam gewoond heeft en kijk in de richting van de Benthuizerstraat.

gerardscholtennaarbent

 



Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

19 November 2001