Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Wie heeft nog herinneringen aan de vooroorlogse Joodse inwoners van Hillegersberg, Schiebroek of Terbregge?

Ook in de Rotterdamse wijken Hillegersberg, Schiebroek en Terbregge werden onlangs (4 mei 2007) de slachtoffers van het Nazi-geweld herdacht. Zowel in Terbregge als in Schiebroek worden er kransen gelegd bij plekken dit met de terreur uit die tijd te maken hebben. Al vele malen ben ik daarbij aanwezig geweest, (dit jaar ben ik verhinderd) maar nooit heb iets concreets gehoord over de Joodse inwoners van Hillegersberg, Schiebroek en Terbregge. En eigenlijk is dat vreemd, want ze zijn er wel degelijk geweest.

Volgens het bevolkingsregister van de gemeente Hillegersberg waren er in 1936 op 21.000 inwoners welgeteld 264 Nederlands-Israëlitischen, ruim 1% van de bevolking dus. Te vrezen valt dat weinigen de oorlog overleefd hebben. Of en eventueel waar en hoe vaak er in Hillegersberg Joodse vieringen werden gehouden is mij niet bekend, waarschijnlijk werd de synagoge in Rotterdam bezocht. Ook was er een Vereeniging ter behartiging van de belangen der Joodsche inwoners van Hillegersberg en Noord-Rotterdam. De voorzitter, S.Wijnbergen, woonde in Rotterdam aan de Nieuwe Haven, maar de meeste andere bestuursleden, Slager, Frank, Hertz, Friedmann en Olman, kwamen uit Hillegersberg.

De enige reden die ik kan bedenken is de annexatie van de gemeenten Schiebroek en Hillegersberg waardoor het bevolkingsregister vanaf 1941 onder Rotterdam viel en de Joden van Hillegersberg dus niet meer apart geregistreerd werden. Ze verdwenen in de Joodse massa die het leven liet op weg naar of in de vernietigingskampen.

Om hen aan de vergetelheid te ontrukken wil ik een oproep doen aan een ieder die nog herinneringen aan Joodse inwoners van onze deelgemeente heeft om die te delen. Nu zijn er nog mensen die hen zich weten te herinneren, het zal niet lang meer duren of ze zijn voorgoed vergeten. Wie weet er nog van de anti-Joodse maatregelen, van het opsporen en op transport zetten van onze Joodse dorpsgenoten? Zijn er ook nog Joden geweest die de verschrikkingen hebben overleefd? Hoe was de houding van de niet-Joodse dorpsgenoten?

Ik hoor graag uw verhalen en herinneringen:

cda.stapelkamp@hetnet.nl

Anton Stapelkamp

Voorzitter Stichting Rotterdam is vele Dorpen





Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

19 Mei 2007