Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Een zeldzame hobby 

 

Soms kan een mens door omstandigheden gedwongen wel eens tot vreemde of zeldzame hobby's komen. Zo verging het mij ook, toen ik in de drieploegendienst moest gaan werken en daardoor een beetje buiten het normale sociale leven kwam te staan. Nietwaar? In een beetje vereniging kon je nauwelijks, omdat je één week 's avonds niet thuis was en in de andere week al om elf uur ,s avonds op het werk moest zijn. In de ochtenddienst ging ik graag niet later dan half elf naar bed, omdat ik alweer om vijf uur op moest. Je ziet, erg veel buiten de deur kon ik in die tijd niet doen. Of, het moest zijn, dat ik op zaterdagmiddag met een juniorenelftal meeging als elftalleider. 

Op zekere dag las ik in een soort Doe-het-zelf blaadje een artikel en dat ging over DX-en. Nou ik keek toen net zo vreemd op als jullie nu. DX-en? Wat was dat nou weer. Het bleek gewoon naar de radio luisteren te zijn. Nou ja gewoon. 

Het was de bedoeling dat je de korte golfbanden inschakelde. Van de 16 t/m de 49 band. Ik had toen een normaal Philipstoestel, maar daar kon ik toen nog de hele wereld mee ontvangen en wat lette me, ik ging het eens proberen. Het toestel had een ingebouwde,draaibare, FM- antenne, dus daar had ik niets aan. 

Daarom nam ik gewone elektriciteitsdraad en maakte die aan de gordijnrails vast en de andere kant in de antenne-ingang van het toestel. Nou dat lukte aardig en één van de eerste stations, die ik ontving was een reclamezender uit New-York. Erg zwak, maar ik kwam er bij toeval achter, dat wanneer ik de stekkers van de TV uit het contact haalde, de kwaliteit flink verbeterde. 

Nou moet ik even iets anders vertellen. Ik kon namelijk zelf ook goed voor antenne spelen!! Toen het Rem-eilland voor het eerst ging uitzenden, fabriceerde iedereen een soort antenne om een ontvangst te krijgen. Ik nam echter zo,n zelfde draad als hiervoor beschreven in mijn hand en ziedaar......een storingvrij beeld. Nou dat was smullen voor mijn kinderen. Mr. Ed en Ivanhoe, ik weet niet meer wat er allemaal te bereiken was. Als ik even wou plagen, liet ik de draad los en dan had je de protesten moeten horen!! 

Terug naar het DX-en. Toen mijn ontvangst niet optimaal was nam ik bij sommige zenders de antennedraad in mijn hand, maar het werd ook al beter als ik gewoon rechtop ging staan. Zo kon ik New-York behoorlijk goed horen. Wilde je meedoen met het DX-en dan moest je een rapport naar de engineer van het betreffende station sturen en als dat klopte kreeg je een QSL-kaart toegestuurd. Zo,n kaar was een verificatie van je rapport en de mensen van de verschillende zenders waren er zeer dankbaar voor. Hier de QSL-kaart uit New-York

qslnewyork

 

 

Deze zender ging een paar maanden later jammer genoeg in vlammen op. 

 

Waarom waren die stations nou zo blij met de rapporten van de DX-ers? Nou die rapporten gebruikten ze om hun ontvangsten verbeteren. Daartoe was de zogenaamde SINPO-code ontwikkeld, waarbij de 

S voor strenghs staat 

I voor interference,  

N voor noise, 

P voor power en de 

O voor Oval.

Voor iedere letter kon je een cijfer geven van 0 t/m 5. Dus hoe hoger de cijfers deste beter de ontvangst. 

Zo luisterde ik iedere Zaterdag om 12 uur 'middags naar Radio Zwitserland, die altijd heel duidelijk doorkwam, met gezellige muziek om die tijd. Ik werd een vaste rapporteur van die zender en heb dan ook 9 QSL kaarten van die zender. Om te laten weten of je inderdaad geluisterd had moest je een tijd opgeven en het nummer of het onderwerp vermelden van dat tijdstip. Hier één van de Zwiitserse kaarten.

qslsuisse

 

 

 

Er waren ook wel zwakkere zenders, waarvan je toch een behoorlijk Sinpo rapport kon sturen en een erg zwakke zender was Radio Japan, die ik meestal om 18 uur opzocht en dan was er het nieuws bezig. Ik heb verschillende mooie kaarten uit Japan.

qsljapan

 

 

 

Ik gaf het onderwerp van het nieuws door en ze waren er daar heel blij mee. De tijden moest je door geven in Greenwich Time. ofwel GTM, daar werkte de hele radiowereld mee. 

Ook moest je op de hoogte zijn wanneer de verschillende zenders in de lucht waren. Het was een heel verschil of je Australië wilde zoeken of een zender in het Andesgebergte. Daartoe moest je op de hoogte zijn van de wereldklok. Van verschillende zenders kreeg je een programmaboekje toegestuurd met de tijden en frequenties en de taal waarin ze dat tijdstip uitzonden. 

Je begrijpt, ik raakte al snel een beetje thuis in de DX-wereld en ik heb dan ook in totaal zo'n 49 kaarten. Plus nog een aantal nieuwjaarswensen en wat propagandamateriaal. Dat laatste is ook de reden, dat ik het China van Mao nooit iets rapporteerde, omdat je dan bedolven werd onder de Rode Boekjes van Mao.

 Ik was zo blij, dat ik op een keer Radio Havana in het Spaans hoorde. Een rede van Fidel Castro. Ik schreef een rapport en ik kreeg een heel vriendelijk antwoord plus kaart terug. Met een aantal kalendertjes, waarop Castro en Che Guevara afgebeeld waren. 

Een zender, die geen propagandamateriaal meezond was Peace and Progress uit Moskou. Ik kreeg wel deze kaart terug.

qslleningrad

 

 

 

Het is de hoofdtoren van de Admiraliteit in Leningrad. 

Zo struinde ik de hele wereld van radiozenders af. Wat opviel was dat er veel religieuze zenders waren. Ik heb kaarten van een zender uit Het Andesgebergte. HCJB. Heraldiek Christ Jesus' Blessings. Die ontving ik altijd rond 23 uur. 

De Trans World Radio vanuit Monte Carlo was ook al zo'n zender. Vanuit Addis Ababa opereerde The Voice of the Gospel en daar heb ik deze kaart van.

qsladdisababa

 

 

 

Zo zie je er waren politieke zenders, heel veel zelfs, en religieuze zenders. Wat denk je van The Voice of America en Radio Free Europe. En de zender die trachtte te storen vanuit Oost-Berlijn, Radio Berlin Internationaal. 

Ik vertelde hiervoor dat ik geen kaarten uit China had, maar dat is niet geheel waar. Ik heb een paar maal vanuit Taiwan The Voice of Free China ontvangen, waarvan hier het bewijs.

qslfreechina

 

 

 

Je ziet ze waren erg dankbaar voor elk rapport. Ik kan natuurlijk niet al mijn kaarten in dit verhaal laten zien, maar deze volgende uit Afghanistan nog wel

qslkabul

 

 

 

Hier zie je duidelijk wanneer en hoe laat ik de zender beluisterd heb. Deze gegevens staan meestal op de achterkant van de QSL kaarten. Dat 73 betekent in de DX-taal greetings.

Ik heb nu wel de interessantste kaarten laten zien. Maar ik heb er echter nog heel wat. Bijvoorbeeld, ik heb bijna alle zenders uit de Europese hoofdsteden en ook nog een kaart van de piratenzender Radio 390 Eve.  

Als laatste nog een kaart om te laten zien, dat je op het juiste tijdstip moest luisteren en het is een kaart uit Australië, die speciaal gemaakt was vanwege de Expo in Canada. Deze uitzending heb ik beluisterd toen ik uit de nachtdienst kwam, in plaats van direct in mijn bed te kruipen.

qslaustralie

 

 

 

Ik had voor deze hobby geen tijd meer toen ik in Helmond als chef werd aangenomen en ook die fijne oude Philipsradio gaf de geest. Ik heb het nog wel eens geprobeerd met een wereldontvanger van mijn zoon, maar echt je moet er veel tijd aan besteden en ik had ook geen nacht-en avonddiensten meer. Maar de hobby is ongetwijfeld erg interessant. Ik heb zo eens op het internet gezocht en er bestaan nog steeds DX-ers. Google zoekt wel voor je.Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

14 December 2002