Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Over schietbanen en nog meer

Gerard Martens vertelt, met prachtige eigen foto's ....

Over schietbanen en nog meer.


Ik heb een foto uit ±1900 gevonden van de Crooswijksesingel met op de achtergrond de Rotte

Oude schietbaan


Ik wist niet, dat er toen al een schietbaan bestond, maar bijna op dezelfde plek zijn de foto,s gemaakt ,die ik verderop zal plaatsen.
Deze schietbaan zal waarschijnlijk gebruikt zijn door de Koninklijke Batavieren, die allang bestond, voordat in 1918 de Romeinen werd opgericht en die vereniging had zijn eerste domicilie aan het Sluisje, zoals ik al eerder vertelde.

De Batavieren was een echte elitevereniging met allerlei zakenlui en wat dies meer zij. Op de foto zie je ook een soort achterterrasje, en over dat terrasje ben ik vaak naar de schietbaan van onze vereniging gegaan.

Het kan zijn, dat de baan in die tijd nog voor het kruisboogschieten werd gebruikt. Je weet wel Wilhelm Tell en de appel, want daar waren mijn vader en ooms zeer bedreven in.

Op 14 Juli 1918 kregen de Batavieren concurrentie in Rotterdam van De Romeinen. Deze club werd opgericht door een aantal broers, allemaal Martensen en allemaal doodgewone bakkers, plus de heer v.d.Linden en nog enkele Rotterdammers.
Van der Linden had een maatschoenmakerij op de Pompenburgsingel en ik heb nooit begrepen hoe of deze persoon met die bakkertjes in zee kon gaan. Maar ja, het was een goede voorzitter.

De Romeinen waren dus in de allereerste jaren gevestigd aan het sluisje, maar er kwam een tijd, dat de vereniging daar weg moest. Nou was de directeur van de Heinekens Brouwerij, de heer Berkemeier, toevalligerwijze, beschermheer van onze vereniging en er waren in de tuin achter het kantoor van Heineken, nieuwe banen gebouwd. Op de plek van de foto werd namelijk later het kantoor van de brouwerij gebouwd. De brouwerij zelf was er al langer gevestigd.

Zo moesten De Batavieren dus de 4 banen delen met de Romeinen en een tussenschot in de kleedruimte, als je het zo wilde noemen, kon eventueel gesloten worden. Naast deze nieuwe banen zijn de volgende foto's gemaakt

Allereerst mijn vader, op deze foto al ver over de zestig jaar

vaderromein

en dan de zoon. En dat ben ikke!

Ikke


Op een gegeven dag moesten we daar ook weer verdwijnen en we kwamen weer terug bij het Sluisje, maar nu ietwat verderop en daar hadden we een heerlijke accommodatie.
Als we het pad afkwamen, links,een groot restaurant, voor ons de Bergse Plas met de vele zeilboten en rechts onze schietbaan. Die baan staat er nu nog, maar in wat voor omstandigheden kunt u zien op de foto in
Het Sluisje in 2001

. Ik heb er geschoten totdat ik in 1956 naar Weert ben verhuisd en sindsdien, omdat mijn broer Aad, de voorzitter was, de vereniging altijd gevolgd.

En ik zou er nog uren over kunnen vertellen……


Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

24 Mei 2001