Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een zeer bijzonder verhaal  ....

Nog een zwarte dag voor Rotterdam  

 

Soms kom je op je zoektochten een datum of gebeurtenis tegen, waarbij je denkt, ja, dat is ook gebeurd. Zo'n datum is 31 Maart 1943. 

Ik was nog met verlof uit Berlijn en die middag ging het luchtalarm, ten teken, dat er geallieerde vliegtuigen in aankomst waren. Bij zo'n luchtalarm gingen we altijd naar de buitendeur om te kijken hoe de vliegtuigen op grote hoogte overvlogen en je kreeg dan een tevreden gevoel. Van, zo ze zijn er weer onze vrienden. Nou moet ik zeggen overdag gebeurde het niet zoveel, maar 's avonds dan was het een fascinerend gezicht, de schijnwerpers in het donker te zien zoeken naar de vliegtuigen. Spannender werd het als er een vliegtuig in de schijnwerpers gevangen zat. 

Deze middag stond ik dus met mijn oudste zus in de deuropening te kijken en weldra zagen we heel hoog de eerste bommenwerpers in de lucht. Opeens zei mijn zus, wat zijn dat nou voor zwarte dingen onder die vliegtuigen. Bommen riep ik ze zijn de havens aan het bombarderen!

We liepen naar het Lisplein, want daar konden we verder kijken en het duurde niet lang of we zagen grote rookwolken opstijgen aan de westkant van de stad. Zo! Die hebben flink wat geraakt, was het commentaar van de toeschouwers. Helaas! Ze hadden flink wat geraakt, De rookwolken die we zagen kwamen uit de buurt van het Marconiplein.

Nog geen uur later kwamen de eerste mensen aanlopen. Verwilderd, verschrikt, met een blik vol ongeloof op hun gezichten. De Amerikanen hebben ons gebombardeerd, was het enige dat ze konden vertellen. Grote verslagenheid heerste alom. Gebombardeerd! Door onze vrienden? Dat kon toch niet? Maar het was zo. Door een navigatiefout of zoiets dergelijks waren de bommen, die voor de Keilehaven bedoeld waren op de wijk Mathenesse neergekomen. 

Wat moet je nou op zo'n ogenblik? Woede, wanhoop, dat was wat overheerste. En gelijk de zekerheid, dat ieder luchtalarm nu een gevaar was, want ook geallieerde vliegtuigen konden dood en verderf rondzaaien. Een foutje en excuses. Zo van. Sorry we hebben jullie vrienden en familieleden gedood, maar we konden er niets aan doen. Foutje. 

Ik heb toestemming gekregen van de fotograaf om vier originele foto's te mogen plaatsen. Foto's gemaakt vlak na het bombardement. Ik ben blij, dat ik dat mag doen, want in de geschiedenisboekjes is er maar heel weinig te vinden over dit bombardement, volgens mij is de gebeurtenis een beetje weggemoffeld. Allereerst een foto van de brandende Schiedamseweg, gemaakt om kwart over drie die middag. In het midden stort juist een huis in. Deze foto is gemaakt vanaf het Marconiplein en je ziet allerlei huisraad, zelfs een winkelweegschaal, op de straat staan.

bomb31schiedamseweg

 

 De volgende foto, eveneens vanaf het Marconiplein gemaakt, geeft de totale ontreddering weer. Rook, vuur. kapotte stroomdraden van de tram, niet begrijpende mensen en rondvliegend, soms nog brandend papier. Dit is de linkerkant van de Schiedamseweg. 

bomb31linksschiedamseweg

 

Op de volgende foto is een overzicht van het Marconiplein te zien. Er staan nu hekken, want je mocht niet meer zomaar rond lopen. Links is de Mathenesserweg en daar naast het begin van de Schiedamseweg. Op de achtergrond is het bekende Café-Marconi te zien. 

bomb31marconipleinhekken

 

Op de laatste foto zien we de Mathenesserweg vlakbij het Marconiplein met rechts de achterkant van de Lagere school aan de Korfmakerstraat.

bomb31vanberkel

 

Ik weet niet of deze foto's ooit de krant in oorlogstijd gehaald hebben. Het was natuurlijk pure propaganda voor de Duitsers geweest.

In totaal vielen er meer dan 300 slachtoffers bij dit bombardement. 

Ik las ook nog ergens, dat na het eerste bombardement, Rotterdam nog 102 keer is gebombardeerd, met in totaal zo'n 837 doden. Het waren niet allemaal foutjes, maar toch.... 

Volgend jaar 31 Maart is het zestig jaar geleden, dat dit vreselijke bombardement plaat vond. Laten we hopen, dat er nu de aandacht aan wordt geschonken, die deze onvergetelijke gebeurtenis verdient.






We ontvingen de volgende reaktie van Arie de Keyzer :

Kleine opmerking over dat bombardement in Rotterdam West. Ik was 14 toen het gebeurde. Het was op een Woensdagmiddag omstreeks één uur 's middags. Er stond een heel harde westelijke wind. We woonden op Charlois vlak bij de Waalhaven. Het werd luchtalarm geblazen en er kwamen een stuk of vier Engelse tweemotorige bommenwerpers, waarschijnlijk Wellingtons, die vrij laag over ons vanaf het Zuiden richting Noord vlogen op een hoogte naar schatting 1000 meter.
We zagen later de bommen vallen, door de wind dreven die schuin omlaag in Oostelijke richting. Er was maar één run, ze vlogen gelijk door. Er was veel afweergeschut. Geen van de vliegtuigen werd neergeschoten.

Kort daarna zagen we enorme rookwolken en ik ben er gelijk heen gegaan om te kijken. Het was een razende vuurzee en door de harde wind was er geen blussen aan. De bommen waren kennelijk bestemd voor het havengebied aan de Hudsonstraat. De bommen waren echter zo ver weggedreven dat ze zelfs de Hudsonstraat niet raakten.

Dit bombardement was een stommiteit van de piloten van de eerste orde.




Graag voeg ik aan dit verhaal nog een link toe naar de site van Wim Meuldijk. In zijn biografie staat een heel stuk over dit bombardement, dat hij aan de lijve meemaakte.

LINK naar de site van Wim Meuldijk




We ontvingen ook de volgende reaktie van Joop Stofkoper:

Gegrift staat het op mijn lijf, mijn netvlies en in mijn geest. Mijn gedachten aan zo eind Maart, toen was het, stuurden mij naar Google en tot mijn verrassing vond ik daar teksten, foto"s etc.Schokkend!!! Ik woonde op de Schiedamseweg, niet ver van het Marconiplein en alles is nog in mij.Wij ( ons gezin) hebben het overleefd, zelfs mijn hondje, wat ik met een krankzinnige actie nog heb gevonden. Het geroep van mijn moeder: Joop, doe het niet; Joop doe het niet!!, ik hoor het nog steeds.Uiteindelijk was Scotty wel terecht. Bij al die overleden mensen: een hondje, ja, maar het was wel mijn kleine vriendinnetje, dus was ik later toch blij dat ze er was. "het vergeten bombardement", maar niet door ons, maar met wie kun je daar nu nog eens over praten? Waar zijn Nelly Kuyper en mijn vriendinnetje Kraayeveld van de groentenman op de hoek van de Taanderstraat gebleven? Hebben zij het overleefd, geen idee. Direct na de ramp zijn wij naar denHaag vertrokken waar we onmiddellijk een huis kregen en daar woon ik nu nog ( 81 jaar oud) Het was best om hier te wonen, maar--- ik ben en blijf een Rotterdamse.

Mocht er iemand zijn die hierover eens contact met mij zou willen opnemen, meldt het dan. Heel graag. Het monument van Mathieu Ficheroux wil ik wel eens graag zien, misschien met een vertrouwde persoon samen. Waar staat het eigenlijk? Toen ik die foto's zag moest ik huilen op al die vierkante centimeters heb ik duizenden stappen gezet; iedere steen ken ik; op de mathenesselaan woonde mijn eerste vriendje, Bob v.d. Berg, de mooiste jongen van de HBS aan de Hofstedestraat.

Dank je wel voor je aardige reactie op mijn gevoelsmatige herinneringsuiting. Het gaat hier om de site waarop de foto van het monument van het vergeten bombardement staat met verschillende geschreven fragmenten over het gebeurde. Op het ogenblik : het is vandaag de dag loop ik in mijn gedachten voortdurend in mijn jeugdbuurt rond en ik ben daarover heel weemoedig. Ik weet alle straatnamen nog en loop naar mijn school in gedachten. Een paar jaar geleden ben ik eens over de Schiedamseweg gereden en kwam heel gedesillusioneerd terug. Vroeger vanaf de Spanjaardstraat tot het Marconiplein een mooie weg met architectonisch interessante huizen, druk met alle vrachtvervoer naar de Merwedehaven, nu enge flats met graffiti en andersoortige mensen waar niets mee mis is, maar wat allemaal wel een heel ander beeld en andere sfeer geeft. Zo mijmer ik maar een beetje, ik denk dat ze niet meer leven, die vriendinnetjes waarover ik het had, ik heb hun in elkaar gestorte huizen gezien, dat kan nooit goed gekomen zijn. Al als heel jong kind struinde ik de hele buurt af, als mijn moeder had geweten wat ik allemaal deed, had ze geen rustig moment meer gehad.

Ik zoek dus eigenlijk naar niemand, alleen in mijn gedachten naar de goede herinneringen aan die tijd en buurt en naar het moment dat ik het schrijnende gevoel eens achter me kan laten en naar het moment dat ik het monument ga zien. Hoe ik dat moet oplossen moet ik bezien omdat ik fysiek niet meer zo'n ster ben, ik loop niet meer als een hinde door de straten, gelukkig rijd ik nog wel auto.





Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

1 April 2009