Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

De Bloklandstraat 

 

Wanneer ik iets over de Bloklandstraat ga vertellen, is dat niet alleen om daar twee van de Beroemdste Rotterdamse Voetballers het voetballen geleerd hebben, maar ook omdat ik er een tante had wonen. Kortom wel iets om even over te schrijven. 

De tante was mijn Tante Sien, een zus van mijn moeder. Zij woonde er met haar vier zoons en twee dochters, bijna op de hoek van de Benthuizerstraat, boven een bakkerij. Zij was weduwe van Leopold Ville. Haar oudste zoon heette dan ook Pollie en dat was ook al een heel goede voetballer. Hij was voor de oorlog midvoor van R.F.C. Verder waren er dan nog, mijn neven Gerard, Ivo, en Ries. Mijn twee nichten heetten Jet en Trees. Jet heeft na haar trouwen als mevrouw van der Schaft in de Vrijenbansestraat gewoond. 

Ik weet wel, dat het boven die bakkerij wemelde van de kakkerlakken en een grote ergernis voor mijn tante waren. Sommige van mijn neven en Trees waren lid van J.V.S., een clubje, dat in het verhaal Jongens van Stavast genoemd wordt. 

 

Ik heb daar heel wat uurtjes doorgebracht en op Kerstmorgen was mijn eerste bezoek aan Tante Sien, want daar hing altijd wat in de Kerstboom voor me. Bij het trouwfeest van Jet was ik ook aanwezig en ik weet nog heel goed, dat het welkomstlied voor het bruidspaar, gezongen werd op de melodie van het Bruidskoor uit Lohengrin. De tekst begon zo:

 Daar heb je Jet, 

daar heb je Piet, 

zijn zij het bruidspaar, 

of zijn zij het niet? 

Dit lied zal wel gekocht zijn bij Frans Moret in het Zwaanshals. Wat ik er nog meer van weet is, dat ik de volgende ochtend wakker werd in een diepe fauteuil in de voorkamer. Ik geloof, dat ik nog niet op school was.

 Later is mijn tante ernstig verbrand, toen ze een gloeiend hete pan met soep van het gasstel wilde tillen en de hete soep over zich heen goot. Sinds die tijd ging mijn moeder eens in de week bij haar zus de grote was doen. 

Ik moet nog zeggen, dat mijn tante een zeer dikke vrouw was, in tegenstelling tot mijn moeder. Ze leken uiterlijk geen cent op elkaar. 

 

Verderop in de Bloklandstraat was ons Gymnastieklokaal. Vanuit de Hammerstraat gingen we onder leiding van meneer Staal, eens in de week gymmen. Daartoe moesten speciale gymschoentjes gekocht worden. Van die zwarte omhulsels met een elastiek over de wreef. Het kon er bij me thuis net nog af. 

 

Vanaf de Tochtstraat liep de Bloklandstraat door. Aan het eind was een muurtje. Het muurtje dat later bekend werd als het muurtje van Moulijn. 

bloklandmuur

Coentje Moulijn leerde daar voetballen en hij gebruikte daar het muurtje voor. Uren was hij bezig, met  een bal, soms gemaakt van een prop papier met een paar elastieken er omheen. Tegen en voor dat muurtje leerde hij zijn fabelachtige techniek in behandeling van de bal. Ook de bekende andere Feijenoorder Wim Jansen leerde voetballen in de Bloklandstraat. Hun populariteit, die een beetje groter was dan voor Faas Wilkes, hadden zij vooral verworven in de beroemde Europacupwedstrijden, waarbij Feijenoord als eerste Nederlandse club de Europacup won. In Milaan werd het 2-1 voor Feijenoord en de tegenstander was, het in die tijd zeer sterke, Celtic. 

Het oorspronkelijke muurtje is afgebroken, maar in plaats daarvan is er een muurtje gebouwd, als een soort monument voor de bekende voetballer. Op 5 Juli 1990 is dit muurtje door Coen Moulijn zelf onthuld.

bloklandcoenmoulijn

In 1996 is het ook nog een keer opgeknapt. 

bloklandmuurtjem

 

De Bloklandstraat liep en loopt nog vanaf de Bergweg, steekt de Benthuizerstraat over en komt via de Pijnackerstraat en de Tochtstraat aan het bekende laatste deel. Alleen mondt de straat nu uit in de Vletstraat. 

 

Op de hoek van de Bergweg weet ik nog, dat er de slagerij van Kool zat. Dat weet ik, omdat ik met Koos Kool in de eerste klas van de St.Janschool zat en we samen met Leo v.d.Polder naar huis liepen. 

Leo is later ook nog een poos mijn vriend geweest en heeft nog in de Zaagmolenstraat gewoond. Schuin tegenover de Aelwijn Floriszstraat.




We ontvingen de volgende reaktie:

Heb o.a. het verhaal over de Bloklandstraat gelezen en wil hierop even reageren.
Tante Sien ( overleden in 1940 geloof ik ) was de moeder van mijn vader.
Mijn vader is Gerard in het verhaal ( overleden in 1973 op 57 jarige leeftijd ).
Van mijn vaders broers en zusters zijn alleen mijn ome Pol en Ivo nog in leven.
Ome Ries heeft in de oorlog in het verzet gezeten ( overleden in 1999 ).
Met de vrouw van ome Ries ( tante Alie ) heb ik nu nog heel veel kontakt, met ome Pol en Ivo heb ik geen kontakt meer sinds de het overlijden in 1985 van mijn moeder.
De zus van vader noemden we ook wel grote Jet omdat een nicht van mijn vader ook Jet heette
En deze noemden we dan ook kleine Jet.
Volgens mij heette kleine Jet van haar meisjesachternaam Martens en heette haar moeder van voornaam Cor.
De zoon van kleine Jet zie nog weleens omdat hij net als ikzelf in Capelle woont en met een dochter van mijn tante ( grote ) Jet heb ik ook nog geregeld kontakt, zij heeft mij ook gewezen op deze site.
Ook het pontje in de Schie bij de spoorbrug heb ik goed gekent omdat ik in Spangen opgegroeid ben en vroeger ging ik met een vriendje naar de voetbalclub van "Van Nelle" TRH omdat zijn vader daar voetbalde.
Tot heden ben ik nog steeds een echte Sparta-aanhanger , ( mijn schoonfamilie zijn Feijenoorders ).
Zondag a.s. ga ik wel op uitnodiging van een zakenrelatie kijken naar Feijnoord / Zwolle.
Ik vind het heel leuk om allemaal dingen te lezen over Rotterdam,tenslotte blijf ik in hart en nieren Rotterdammer.
Ik zoek trouwens nog de tekst en eventueel de plaat/cd van het lied "Ik heb u lief rotterdam".

Met vriendelijke groet,
Gerard Ville

Wil je reageren, ons email adres staat helemaal bovenaan en dat van Gerard Ville is
g.m.ville@uwnet.nl





Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

13 Mei 2004