Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Een foto van een broodbezorger 

 

Je bladert zo eens in een fotoboekje over Schiebroek en Hillegersberg en dan kom je deze foto tegen. 

bertusbakschiebr

 

Hier zie je een broodbezorger van Ullrich aan het werk op de Meidoornsingel in Schiebroek. En wie is het? Bertus Bak! Dat zag ik in één oogopslag. 

Nou en? Zullen jullie zeggen. Bertus Bak woonde namelijk in de Vinkenstraat op nummer 83 en ik heb heel veel met hem gevoetbald in onze straatclub Pechvogels. Hij was linksbinnen en ik rechts en of we nu in het tweede of in het eerste elftal speelden, voetballend waren we altijd samen. Ook in de Vinkenstraat zelf. Bertus was de tweede zoon uit de familie Bak.

Zijn moeder was weduwe en ik kan je vertellen, dat was heel moeilijk om rond te komen in die tijd. De oudste zoon Jan, was een vriendelijke jongen, die samen met mijn broer Toon in  De Duiven voetbalde, die gevestigd was op Duivestein in Hillegersberg. 

Verder was er de enigste dochter Bets en daarna kwam Bertus. Na Bertus kwam Antoon. Een jongen, die zich ondanks een lichamelijke handicap als gevolg van rachitis, altijd even vrolijk opstelde en zich niets liet zeggen, dat niet naar zijn zin was. Antoon was beresterk en werd later de vaste bijrijder van Roodzant de aardappelhandelaar. Antoon had een heel mooie stem en hij deed niets liever dan zingen. Wanneer hij dan stond te zingen, zomaar op de hoek van de straat, dan stonden we te genieten.

Hij zong zijn eigen Italiaans, want teksten kon hij niet, maar ik geloof niet, dat er veel mooiere stemmen waren. We stonden om met Alie te zeggen, te genotteren. Op een mooie avond kon de hele buurt genieten, want er waren ook nog twee jongens, die op de mondharmonica speelden. Geloof me, we hadden de tent op het Pijnplein niet nodig. 

Op deze foto zie je de Da Costaschool. 

dacostavinken

Niet zo'n leuke foto en ik dacht, dat de stoep vroeger iets hoger was. Vaak zaten we op de stoep van deze school. Even tussendoor een leerling van deze school was Rocus van Ieperen, de latere kapelmeester van de Militaire Kapel.

Na Antoon, was er nog Nico Bak, die iets jonger was dan ik en de jongste zoon heette Corrie. Over deze Corrie is nog wat te vertellen. Tenminste, hij was, buiten zijn schuld, de aanleiding, dat ik op school een onverdiende uitbrander kreeg. 

Zoals jullie weten zat ik op de St.Janschool en dat was niet zo ver lopen van de Vinkenstraat, maar je moest wel de drukke Benthuizerstraat door. Als je eraan gewend was, viel die drukte nogal mee, maar, voor een eersteklassertje, toch wel uitkijken. Corrie Bak was zo'n beginnertje en op een morgen kreeg ik het verzoek om Corrie mee naar school te nemen. Nou ik ging toch die kant op en leverde Corrie netjes af. Om twaalf uur ging ik gewoon naar huis, maar toen ik die middag op school kwam, moest ik bij meneer Goedhart, de bovenmeester, komen. Daar kreeg ik er flink van langs. Het huilen was me heel veel nader dan het lachen. Wat bleek! Corrie had om twaalf uur op mij zitten wachten en moest toen door een ander naar huis gebracht worden. Ik had helemaal niet begrepen, dat het verzoek om Corrie mee te nemen, bedoeld was om hem ook dagelijks te halen en te brengen. Een groot misverstand, maar breng dat een boze hoofdonderwijzer maar eens aan zijn verstand. 

Goed. Corrie was een aardige jongen en ik heb hem een paar maanden meegenomen. Daarna vond hij zichzelf groot genoeg om alleen te gaan. En dat vond ik ook.

Om op Bertus terug te komen. Hij was een collega van de vader van Leo Karremans en. Leo zelf heeft hem ook wel ontmoet.

Ja, ja, één fotootje en er komt heel wat te voorschijn.

 
We kregen de volgende zeer gewaardeerde reactie:

De foto op deze pagina met de bakkerswagen is niet genomen op de Meidoornsingel maar op de Wilgenlei.

In de flatgebouwen rechts heb ik tijdens de bouw gespeeld en ik woonde in de woningen aan de overkant.

De foto is genomen in de richting van de Ringdijk.

Bram


Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

13 Mei 2012