Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Het Autorenspel

 

 Een poosje geleden kreeg ik het verzoek van Aad om een zekere Albert Boot antwoord te geven op een vraag, die hij stelde over het Autorenspel van Luctor. Deze meneer had op een vlooienmarkt een volkomen gaaf Autorenspel op de kop kunnen tikken. Hij was benieuwd naar de eventuele waarde en de ouderdom van het spel. Nou van een eventuele waarde wist ik niets. Ja, voor mij. Een heel grote emotionele waarde! 

De ouderdom kon ik wel enigszins bepalen en dat kon ik door hem deze foto van de Luctorgirls uit één van mijn revues te sturen. De dame, die tweede van rechts staat, is gekleed in de doos van het Autorenspel. 

luctorgirls

 

Daaruit kon ik concluderen, dat het spel in ieder geval tussen 1945 en 1948 gedrukt en uitgegeven was.  Deze meneer was zo dankbaar voor mijn uitleg, dat hij mij een paar foto,s stuurde, waarop de buiten- en de binnenkant van het spel te zien zijn. Nou dat was wat voor me en ik wist gelijk, dat ik hier iets over schrijven moest. Hier is eerst de foto van de buitenkant 

autorenspelluc

 

En nu de binnenzijde van de doos.

autorenspelinhoud

 

Ik heb de foto's wel flink moeten verkleinen, want de vriendelijke man had heel wat Kb's overgestuurd. Jullie begrijpen wel, dat deze foto's voor mij heel wat herinneringen opriepen. En ik weet haast wel zeker, dat ik in ieder geval aan de steendrukpers er aan meegewerkt heb. Het geld heb ik in ieder geval zelf gedrukt. Albert Boot vertelde mij erbij, dat hij er erg zuinig op zou zijn en hij heeft het in zijn vitrinekast gezet.

Nu ik die foto van de Luctorgirls weer een goed bekijk, komt de bewondering weer boven voor die twee mannen Jan v.d.Wal en Wim Sleeuwenhoek, die dat prachtige decor gemaakt hebben.

In mijn verhaal Drukker aan de Eénkleurenoffsetpers heb ik het over het spel Postkantoortje spelen. Daar kan ik gelijk nog even een anekdote over vertellen. Zoals zovele nieuwe uitgaven van Luctor werd er eerst een proeforder gedrukt. Nou zo'n proeforder kreeg ik dus aan de steendrukpers . Er moesten postzegeltjes gedrukt worden in verschillende waarden en kleuren. Nou, dat was een leuk karweitje en de koninginnekopjes zagen er mooi uit. Maaaarrrr.... We moesten de hele voorraad zegels vernietigen! Het was niet toegestaan om postzegels met de Koningin erop in wat voor vorm te drukken of uit te geven. Daar zat mijn baas en het verbod was nog terecht ook. Al was het alleen maar voor de verwarring en het feit, dat mensen deze zegels op de echte post gingen plakken. Geen Postkantoorspel dan? Ja natuurlijk wel. De voorraad zegeltjes werd snel vernietigd en er werd een nieuw ontwerp gemaakt met neutrale beeltenissen. En zo werd geloof ik wel als één der eerste spellen Het Postkantoorspel uitgegeven.

En jullie mogen gerust weten, dat ik een beetje jaloers ben op Albert met zijn koopje op de vlooienmarkt.Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

7 September 2002