Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

De andere kant van Het Sluisje. 

 

Bij de ontdekking van de volgende foto, komen er toch weer andere herinneringen bij me op. Hier zie je het Sluisje in Hillegersberg eens van een andere kant. 

hbergsluis

 

Een mooi gezicht van de sluis en het schutten. Het water staat heel laag en als dat zo was mocht ik niet op de stenen rand gaan staan om te kijken, maar moest veilig op de weg blijven. Je ziet ook het wankele bruggetje, waar ik helemaal niet op mocht staan van iedereen, die maar wat over mij te zeggen had. Ik vertelde al, dat mijn zus me de allereerste keer over het bruggetje droeg. 

De toeschouwers op deze foto vertrouwden het schijnbaar ook niet. Die ijzeren spijlen, daar dook je als kind zo tussendoor. Geen risico lopen dus. Ik heb echter nooit gehoord, dat een wat wankele bezoeker van het café Het Sluisje, dat links van de sluis lag, het bruggetje gemist heeft. 

De fotograaf moet ongeveer op de plek gestaan hebben, waar later de schietbaan van De Romeinen gebouwd is. Deze foto is duidelijk van ver voor 1920. Om een voorstelling te maken, waar de fotograaf stond moet je deze foto nog eens bekijken.

hillegersbergoverzicht

 

Links van het cirkeltje moet hij gestaan hebben.

 

Wanneer de boten de sluis binnengevaren waren, werden de deuren gesloten en dan kwam het leukste. Heel langzaam kwamen de boten met het water omhoog en dan kon ik, wel op het randje staande, de opvarenden een hand geven.

Het komt me echter op deze foto voor, dat het de sluiswachter zelf is, die voor deze foto geposeerd heeft. De man komt me zo erg bekend voor na al die jaren. Je moet echter niet vergeten, dat ik heel wat keren naast hem gestaan heb, als hij de deuren moest opendraaien. Was het waterpeil hoog genoeg, dan werden de deuren naar de Rotte geopend en konden de schepen of scheepjes de Rotte opvaren.

Gingen ze nu rechtsaf, dan kwamen ze aan de rechterkant voorbij het café De Baars.  

hbergdebaars

Ook wel het Baarsje genoemd. Dit café werd altijd druk bezocht door hengelaars, omdat je er ook roeibootjes kon huren, waarmee dan de hengelliefhebbers heerlijk het water opgingen.

 

Links af kwamen de schepen dan langs de Prinsenmolen en voeren ze richting Terbregge.

prinsenmolenoud

 

Wanneer je nu een foto bekijkt van de tegenwoordige toestand is hetzelfde Sluisje er nog en zou de fotograaf weer op dezelfde plek als toen kunnen gaan staan.

Ja juist, dat stukje groen rechts onderin de foto.

sluisjemetachterplas

 

Zo zie je een eeuw later en er is daar niet zoveel veranderd. De schietbaan is verdwenen, maar de Achterplas en nu, de Prins Bernardkade,zijn er nog steeds. Ik heb het al eens laten zien, de schietbaan van de Romeinen ligt nu wat verderop en De Romeinen bestaan nog steeds.Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

14 Januari 2002