Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

GESLAAGD!!!

 

 Hoewel de twee leerjaren erg lang duurden in mijn gevoel, was het ook weer zo, dat ik genoeg orders te drukken kreeg en me voor het praktijkexamen niet zenuwachtig hoefde te maken. Ik vind het wel leuk om weer eens iets te laten zien van wat ik zoal drukte in die leerjaren. 

rtmwinterdienst

 

Deze klant kwam tweemaal in het jaar, omdat de RTM toen nog een zomer-en winterdienst had. Dit is een gedeelte van de afdruk.

 

Eindelijk kwam dan het bericht door, dat ik examen moest doen. Voorheen bestond dat examen uit een standaardpatroon, waarin allerlei aspecten van kleur en rasterpunt enz, op de plaat was aangebracht en je hoefde niet meer te laten zien, dan het instellen van de pers, de drukplaat in de machine aanbrengen en nog meer technische handelingen. Dan maakte je een paar mooie afdrukken, die de examinator meenam ter beoordeling van de examencommissie. 

Toen ik mijn examen moest afleggen, was de procedure pas veranderd. De kandidaat moest zijn examen afleggen in het productieproces. D.w.z. Er werd een order in meerdere kleuren vastgesteld en ik moest onder toeziend oog van de examinator het gehele proces afwerken. Daartussendoor moest ik ook nog een klein schriftelijk examen afleggen.

Dus niet een mooie afdruk maken en klaar, maar gewoon heel de dag werken aan een order, die geleverd moest worden. 

Het stapelen hoorde daar ook bij en je ziet op deze foto, hoe dat te werk ging.

gerardstapelen

 

Op de volgende foto ben ik bezig met het afstellen van de inleg. Je moest als drukker zorgen, dat de vellen één voor één en mooi recht op de aanlegnokken kwamen, dus wat vroeger met de hand gedaan werd gebeurde nu machinaal.

 

gerardinstellen

Voordat het allemaal te technisch wordt en dit verhaal wordt weggeklikt, ga ik weer verder met mijn examenwerk. Ik weet wel, dat het een 4-kleuren affiche was voor de Stereo beschuit. Weer iets met Piccolo, zie het vorig verhaal.

Het examen duurde dit keer ook twee dagen en ik moest dus ook nog de order stoppen, om op tijd volledige afdrukken te hebben, dat betekende een gedeelte drukken in de eerste kleur, dan de tweede kleur instellen en daarna gebeurde hetzelfde met de twee andere kleuren.

De examinator zag dus vele malen hoe of ik de plaat in de pers aanbracht en de kleuren paslegde. Bovendien moest ik nog een keer tekst van de drukplaat wegslijpen, omdat een gedeelte van de oplaag zonder een bepaalde tekstregel geleverd moest worden. Toch maar goed, dat ik al langer in de productie meedraaide.

Eindelijk was het zover en ik kon met mijn examinator een aantal drukken uitzoeken voor de commissie. In iedere kleur één en ook nog een paar vel in combinatie met de achtereenvolgende kleuren. Maar het ergste was voorbij.

Een week later, kreeg ik te horen, dat ik geslaagd was. Ik was offsetdrukker.

Het eerste wat ik na de felicitatie van mijn baas te horen kreeg, dat met onmiddellijke ingang het volledige loon zou uitbetaald worden en dat was een nog leukere mededeling dan de examenuitslag. Wat dat voor een verandering thuis teweegbracht kun je je wel voorstellen. Mijn minister van Financiën kon haar wekelijkse begroting gaan veranderen en dat allemaal ten goede. Het volgende waarop wij ons, als gezin, konden gaan richten was, een eigen woning. Maar dat ging toen niet zo vlot als we wilden.Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

22 Maart 2002