Terug naar  Aline's homepage
Een emieltje sturen naar Aline? Haar emiel adres is aline@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Begraafplaats Oud Kralingen

De begraafplaats Oud Kralingen kent een lange geschiedenis. Vroeger maakte deze plaats deel uit van het centrum van het dorpje Kralingen. Op deze plaats lagen een kerk en een kerkhof. Deze kerk was omstreeks 1550 gebouwd. Het was een eenvoudig bouwwerk van tien bij dertig meter. In de achttiende eeuw raakte het oude dorp ontvolkt, omdat er een grote watervlakte ontstond door diepe uitgraving van het veen. De begraafplaats kwam hierdoor geïsoleerd te liggen.

Bij het droogmalen van de veengebieden kwam de begraafplaats boven zijn omgeving uit te steken. De wijk Prinsenland is later als het ware om de begraafplaats heen gebouwd.

Het oude gedeelte van de begraafplaats ligt helemaal achteraan de oprijlaan, in de omgeving van de rouwkapel en de oude graven. Deze kapel werd omstreeks 1895 gebouwd als opzichterswoning. Na WOII werd de woning verbouwd tot rouwkapel.

Op deze begraafplaats bevinden zich enkele monumentale grafkelders. Een opvallend bouwwerk is het uit 1911 stammende fraai gedecoreerde neoromaanse masoleum van de familie Kruyff. Het graf bestaat uit een vierkante kapel met daarin een grafkelder. In de grafkelder bevinden zich 12 grafkisten.

leendertbolle




Links van de grafkelder van Kruyff, aan de parkeerplaats, staat tegen een bosje een beeld uit 1946 van Leendert Bolle. Dit wit modern ogende beeld stelt een man voor die naar de hemel tuurt met een doodshoofd in zijn handen. In 1946 is dit beeld aan de kerkvoogden geschonken.







Hierachter tussen het struikgewas. bevindt zich nog een totaal verwoest mausoleum van de redersfamilie Smit. Wanneer het precies is gebouwd is onbekend. Uit een foto blijkt dat het er in ieder geval al rond 1860 stond.

Op het oude gedeelte van de begraafplaats bevinden zich ook de hoge grafkelders, die geplaatst stonden tegen de muur van het oude kerkhof. Achter een glazen plaat zijn de gele ijsselsteentjes van de oude muur van de kerk die in 1844 werd gesloopt te bekijken.

Verderop, links van de kapel. liggen de dicht opeen geplaatste kindergraven.

In Vak Z ligt het graf van burgemeester van Walsum, die van 1952 tot 1965 burgemeester van Rotterdam was.

Op dezelfde rij bevindt zich een nieuw grafmonument in de vorm van een stukken gebroken bol.

De begraafplaats is op werkdagen geopend van 9:00 tot 16:00 uur.





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

21 Juni 2002