Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Rotterdamse zeereizen omstreeks 1924

Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email:
aad@engelfriet.net

Op onze site kun je meer vinden over de in dit verhaal genoemde namen en aspekten, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Rotterdam en klik op ENTER




Rotterdamse zeereizen omstreeks 1924

ROTTERDAM CONTRA ANTWERPEN

De tegenwoordige malaise in de Rotterdamse haven is weliswaar in de eerste plaats toe te schrijven aan de ineenstorting van het Duitse rijk, gepaard met de bezetting van het Rijn- en Roer-gebied, maar er zijn ook andere oorzaken aan te wijzen voor deze achteruitgang, en daartoe behoren de Franse surtaxe d'entrepôt en de surtaxe d'origine, welke sedert Elzas-Lotharingen weer Frans gebied is geworden, ook daar van toepassing zijn, maar waarvan Antwerpen is vrijgesteld. De surtaxe d'entrepôt is een belasting die geheven wordt over alle goederen van buiten- Europese herkomst, welke Frankrijk niet rechtstreeks uit het land van oorsprong bereiken; deze is voor Nederland niet van zo grote betekenis als de surtaxe d'entrepôt.

Het doel van de surtaxes is een aanmoediging van het rechtstreeks verkeer tussen de Franse havens en de andere landen, tot steun van de Franse handelsvloot, en om de binnenlandse prijzen niet te doen opjagen door buitenlandse tussenhandel. Voor vele Franse uitvoerhavens was dit voordelig, maar enkele delen van Frankrijk liggen gunstiger ten opzichte van buitenlandse havens, zoals Antwerpen en Rotterdam, dan ten opzichte der eigen havens, en moeten de daarvoor bestemde goederen dus toch over de Franse havens, dan zijn de meerdere transportkosten ten nadele van de industriëlen.

Elzas-Lotharingen is door haar geografische ligging aangewezen op het Rijnverkeer, en dus op de havens van Rotterdam en Antwerpen, maar toen dit gebied ingevolge het verdrag van Versailles weer aan Frankrijk kwam, dus ook onder Frans douaneregime , werden de surtaxes een bedreiging voor het verkeer van Straatsburg, want nu was er slechts keuze tussen duurder transport over Franse havens, of het gewone Rijntransport, maar dan verzwaard met de surtaxe. Daar het nu toch al te vreemd werd geacht, om Straatsburg onder Frans bestuur te doen achterstaan bij de toestanden onder het vroeger Duits bestuur, werd het vervoer daarheen over Antwerpen vrijgesteld van surtaxe. De Belgische havenstad verkeert aldus weer onder dezelfde omstandigheden als vroeger, maar heeft een grote voorsprong boven Rotterdam, welke haven nu door de surtaxe ten achter staat bij vroeger.

Weliswaar moeten de goederen uit Antwerpen, alvorens de waterweg naar Duitsland te bereiken, eerst over de Schelde en de binnenwateren naar Dordrecht worden gesleept, maar dit nadeel wordt tenietgedaan , doordat de Belgische Staat daar een sleepdienst onderhoudt, welke schepen beladen met goederen voor of van Straatsburg, van of voor Antwerpen, over het traject Antwerpen-Dordrecht vice-versa, nagenoeg gratis sleept. De verhouding der vervoerkosten tussen Straatsburg en Antwerpen of Rotterdam, zijn dus zeer ten nadele van laatstgenoemde haven gewijzigd. Het vrije verkeer tussen de Schelde en de Rijn langs de binnenwateren over Nederlands grondgebied, is de Belgen toegestaan bij het traktaat van 1838 en gehandhaafd bij de verschillende Rijnvaart-akten.

ZOMER 1925 MET DE "ROTTERDAMSE LLOYD" NAAR DE IJSFJORD

In 1923 heeft de "Rotterdamse Lloyd" met haar mailschip "Tambora" een zomerreis naar Gothenburg gemaakt, ter gelegenheid van de zeilwedstrijden aldaar. Aangemoedigd door het welslagen van deze tocht was men voornemens in de zomer van 1925 met één der grote mailschepen een reis naar Noorwegen en Spitsbergen te organiseren. Behalve gelegenheid tot het doen van korte landuitstapjes in de Noorse fjorden, zal vooral ook een bezoek aan Spitsbergen op de voorgrond staan.

Het is wellicht niet iedereen bekend, dat aldaar in het hoge noorden de Green Harbour een groot Nederlands mijnbedrijf in werking is, dat naast het natuurschoon en de geschiedkundige betekenis van Smerenburg de belangstelling van landgenoot en vreemdeling ten volle verdient. Meerdere bijzonderheden zullen na enige tijd bekendgemaakt worden.

EEN VAKANTIEZEEREIS MET DE SCHEPEN VAN DE ROTTERDAMSE LLOYD

Het maken van een vakantiezeereis behoort tot de aangenaamste genoegens, welke men zich kan verschaffen. Terwijl het betrekkelijk niet duur is, zijn de eraan verbonden aantrekkelijkheden van zeer veelzijdige aard. Niet alleen, dat het maken van een zeereis buitengewoon gezond is, maar bovendien verbreedt zij de blik en geeft de gelegenheid op de meest comfortabele wijze in korte tijd een kijkje te nemen in het leven in verschillende landen. Tot de interessantste korte zeereizen behoren die waartoe de Rotterdamse Lloyd gelegenheid verschaft. De mailschepen van deze maatschappij doorstaan glansrijk een vergelijking met de best ingerichte onder Nederlandse en vreemde vlag varende passagiersschepen. Dat de keuken en verzorging aan boord gelijk staan met die van luxe hotels, is van genoegzame bekendheid.

Omtrent de reisroute valt het volgende te vermelden: Na vertrek uit Rotterdam op zaterdagmorgen omtrent 11 uur, bereiken de mailschepen zondag in de morgen Southampton. Verschillende tochten worden georganiseerd, o.a. naar Londen, het lieflijke eiland Wight en verschillende badplaatsen aan de zuidkust van Engeland. Dinsdag daaraanvolgend wordt de reis voortgezet naar Tanger, alwaar het schip 's zaterdagsmorgens arriveert. Tanger (de "Witte Stad") is een van de meest interessante aan de noordkust van Afrika. In vele opzichten is de stad met haar Moorse en Arabische bevolking, haar talrijke moskeeën, minaretten, en Moorse paleizen, geheel gebleven zoals ze al eeuwen was. Het is zeer frappant op slechts enkele dagreizen van het moderne leven plotseling terug te vinden het milieu en de entourage van de sprookjes van 1001 nacht.

Tanger bezit een geheel eigen charme en passagiers komen gewoonlijk enthousiast aan boord terug na de tocht door stad en omgeving te hebben meegemaakt, welke door de agent der maatschappij georganiseerd wordt. Op dezelfde dag wordt het anker gelicht en stoomt men door de Straat van Gibraltar en langs de wondermooie Spaanse kust door de Middellandse Zee. De aankomst te Marseille is maandag in de middag, passagiers bestemd voor deze stad, kunnen tot dinsdagmorgen na het ontbijt aan boord blijven.

Voor nadere inlichtingen wende men zich tot de hoofdagenten:

Ruys en Co, Veerhaven 7, Rotterdam.

Korte Vijverberg 5, 's-Gravenhage.

Prins Hendrikkade 86, Amsterdam.




Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email: aad@engelfriet.net

Op onze site kun je nog meer verhalen vinden van haar, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Gerrie van der Laan en klik op ENTER






Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

15 Augustus 2024