Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Rotterdam anno 1914

Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email:
aad@engelfriet.net

Op onze site kun je meer vinden over de in dit verhaal genoemde namen en aspekten, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Rotterdam en klik op ENTER




Rotterdam anno 1914

Het rusteloos en onafgebroken gerij, de gestapelde goederen op de havenkaden met haar vele pakhuizen en kantoren, het drukke op- en afvaren op de rivier, het geraas der haar lading lossende of ladende schepen zeggen in 1914 maar al te zeer dat Rotterdam een handelsstad is.

De Nieuwe Waterweg waaraan Rotterdam haar grootheid te danken heeft, de verbinding met enige andere rivieren, benevens de verbinding langs de Rijn met Duitsland zijn voordelen waarop géén andere stad kan bogen. Het doorvoerverkeer neemt dan ook een aanzienlijke plaats in. Van niet geringe betekenis is de verbinding van Rotterdam met de Rijnlanden, en in verhouding met andere landen kan men zeggen dat Nederland; maar bovenal Rotterdam het Rijnverkeer beheerst.

Was nog voor niet vele jaren het grootste gedeelte van haar bestaan beperkt gebleven tot de noordelijke oever der Maas, sedert 1850 breidde Rotterdam zich zo uit, dat haar handelscentrum meer naar het zuiden werd verlegd, totdat de behoefte aan havenuitbreiding op de Rechter-Maasoever zich meer naar het westen deed gevoelen, waardoor de vereniging van Rotterdam met Delfshaven tot stand kwam. Door de Nieuwe Waterweg met de zee, de Rijn met Duitsland en de Maasbrug met de eilanden verbonden, neemt ze onder de handelssteden een eerste plaats in. Met alle landen ter wereld drijft zij handel, terwijl ze met Engeland, Frankrijk en Duitsland in nauwe verbinding staat. De Holland-Amerikalijn onderhoudt een wekelijkse dienst op Amerika en de Rotterdamse Lloyd een veertiendaagse op de Oost-Indische Archipel, terwijl tal van andere stoomvaartmaatschappijen de verbinding met alle delen der wereld onderhouden, zodat zij, dankzij haar grote en geschikte havens en haar geduchte pakhuizen en bergplaatsen met recht Neêrlands 1e handelsplaats mag genoemd worden. Door haar enorme uitbreiding werd een directe verbinding met de Linker-Maasoever noodzakelijk, zodat in 1878 een brug - 350 meter lang en 16 meter breed - over de Maas werd gelegd. De spoorbrug, parallel liggende met de voetbrug, werd in 1876 voltooid.

In 1914 bestaat Rotterdam uit de stad met de vroegere gemeenten, buurten enz. Delfshaven, Kralingen, Charlois, Feijenoord, Katendrecht, Hillesluis, Kralingse Veer, Schoonderloo, Beukelsdijk, Cool en Blommersdijk en behoort tot een der voornaamste handelssteden der wereld. Haar naam heeft dan ook een uitstekende klank op de wereldmarkt. De bevolking vindt haar bestaan over 't algemeen in handel en scheepvaart en de daaruit voortvloeiende en nog voorkomende takken van industrie. De havens spreken tevens van een uitgebreide Rijnvaart, welke niet weinig aan de welvaart toedoet. Aanzienlijk is ook de binnenlandse handel, waaraan een druk marktverkeer verbonden is. Wat handel en uitbreiding betreft het navolgende: Op 18 december 1912 kwam het 10.000ste schip voor Rotterdam, sedert 1 januari 1912. Tot op 30 november 1912 kwamen o.a. binnen 583 graanschepen, 408 houtschepen en 1800 ertsschepen, terwijl de aanvoer van steenkolen bijzonder groot mocht genoemd worden. Op 1 december 1912 waren ingeklaard 9582 schepen metende 11.3047.51 ton. Van zeer veel belang zijn de elevators, waarmede schepen van 5000 ton, hiermee binnen een paar dagen haar lading lossen. De vermeerdering van grote havens als de Waalhaven, Lekhaven, IJselhaven en Keilehaven zou kort daarop plaatsvinden.

Reeds in 1910 werd door de Raad der gemeente beslist omtrent de annexatie van de Hoek van Holland, welke beslissing kort daarna een voldongen feit kon worden genoemd. Zodanig is de havenuitbreiding van Rotterdam dat Hamburg dat onder alle havens ter wereld de eerste plaats inneemt de noodzakelijkheid heeft ingezien, een nieuwe uitgestrekte haven op de Linker Elbe te laten graven. Het Hamburger Fremdenblatt komt, aan het slot van een beschouwing over de havens der beide plaatsen, tot de volgende conclusie: "Thans ziet men zich gedwongen om met het Finkenwärder ontwerp het voorbeeld van de buitenlandse mededingster nogmaals langzaam te volgen door een 320 hectare grote overladingshaven te maken, zoals de Waalhaven. Het is in de laatste jaren een feit geworden, dat Rotterdam, wat betreft de havenbouw in Europa, de leiding heeft genomen, die vroeger in onze handen lag. Naar alle waarschijnlijkheid zal zij ons weldra in de tonnenmaat van haar scheepsverkeer ingehaald hebben".

Vele treinen in verschillende richtingen onderhouden de verbindingen met alle delen van het land, terwijl een wijdvertakt elektrisch tramwegnet haar als 't ware overspant. Rotterdam munt niet uit door fraaie omstreken, ofschoon het drukke handelscentrum en het meer ruim uitgebouwde Westen dit gemis enigszins vergoeden. Een viaduct doorsnijdt de hele stad van het zuiden naar het noorden en verhoogt de levendigheid. Door de verdwijning van vele oude gebouwen als de Oude Hoofdpoort, Witte Poort en Hofpoort, Admiraliteitshof, Schotse-, Prinsen- en Engelse kerken, is er veel van Rotterdams oudheid verloren gegaan. Tot de bezienswaardigheden behoren ook enige parken waarvan dat aan de Westzeedijk zeer schoon is te noemen; verder grote gebouwen, standbeelden, museums, de Diergaarde en vele instellingen op het gebied van onderwijs, letteren, wetenschap en kunst, handel en nijverheid. De handelscentra van Rotterdam verleggen zich later meer en meer naar Delfshaven.




Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email: aad@engelfriet.net

Op onze site kun je nog meer verhalen vinden van haar, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Gerrie van der Laan en klik op ENTER






Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

15 Augustus 2024