Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Cursus Volksuniversiteit Rotterdam / MOVO

Geveltegels Volksuniversiteit Rotterdam        Typisch Rotterdam: het nagenoeg oudste Gemeentearchief van Nederland en het Schielandshuis

In de Proveniersbuurt zijn een aantal straten en pleinen vernoemd naar de eerste officiŽle stadsarchivarissen van Rotterdam: Scheffer, Obreen en Unger. Dankzij hen en hun opvolgers, w.o. Wiersum en Hazewinkel, kan Rotterdam terecht trots zijn op een landelijk toonaangevend Gemeentearchief. Na WOII zijn namen als Weena en Lijnbaan te danken aan hun invloed.

Het bekende Mauritshuis in Den Haag lijkt sprekend op het oudste, geheel gerestaureerde, historische gebouw van Rotterdam, het Schielandshuis. Ook bij het ontwerp van het Schielandshuis komen we bouwmeester Pieter Post tegen. Na het vertrek van het Hoogheemraadschap Schieland werd in het gebouw o.m. een gedeelte van het Gemeentearchief ondergebracht, diende het als Museum voor Oudheden, waaruit uiteindelijk de Boijmans collektie zou ontstaan. Na het vertrek van de Boijmans collektie werd het zieltogende gebouw van alle kanten bedreigd, om uiteindelijk schitterend te worden gerestaureerd om onderdak te bieden aan het Historisch Museum van Rotterdam.

In het Schielandshuis is ook de trots van historisch Nederland ondergebracht, de Atlas van Stolk. Een verzameling zeer unieke historische prenten, aanvankelijk bijeengebracht door de rijke houthandelaar Abraham van Stolk. Nog steeds wordt de verzameling uitgebreid!

In de cursus zal worden ingegaan op een aantal bijzondere aspecten van het Gemeentearchief Rotterdam (GAR), het Historisch Museum van Rotterdam (HMR) en de Atlas van Stolk (AVS). Ontstaansgeschiedenis, baanbrekende personen, bouwstijl Schielandshuis e.d. zullen worden toegelicht.

Bij voldoende belangstelling zal een facultatieve separate excursie naar het GAR, HMR en AVS worden georganiseerd.

Toegangsprijs en vervoer van en naar GAR, HMR en AVS zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.


Cursus details:


Voor meer algemene info:

Geveltegels Volksuniversiteit Rotterdam        

        http://www.volksuniversiteit.nl/rotterdam/home.htm

        Volksuniversiteit Rotterdam
        Heemraadssingel 275-277
        3023 BE Rotterdam
        Telefoon: (010) 476 12 00

        E-mail: rotterdam@volksuniversiteit.nl

        http://www.volksuniversiteit.nl/rotterdam/route.htm

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

22 Maart 2011