Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Maturitas, cursussen en reizen aanbod

klik hier om direkt naar de Maturitas website te gaan


Maturitas, educatie en ontspanning

LINK


Maturitas, cursussen en reizen aanbod

Maturitas heeft momenteel de volgende zéér interessante cursussen en reizen in haar programma opgenomen.

1. Unieke driedaagse excursie begeleid door Ad van Liempt, de producent van de tv-serie De Oorlog

Maturitas organiseert vanaf woensdag 31 maart 2010 een unieke driedaagse excursie als vervolg op de veel bekeken 9-delige tv-serie 'De Oorlog' die de NPS in het najaar van 2009 uitzond.

Een bijzondere reis waarbij het WOII verleden zal gaan leven.

De excursie vindt plaats op woensdag 31 maart,donderdag 1 en vrijdag 2 april 2010 en zal begeleid worden door Ad van Liempt, de producent van de tv-serie De Oorlog en schrijver van het gelijknamige boek.

Ad van Liempt bedenker en maker van programma's als NOVA, Andere Tijden en De Oorlog is door lezers van het Historisch Nieuwsblad uitgeroepen tot historicus van het jaar.

Voor meer info:

http://www.maturitas.eu/index.php?id=62

2. Colloquium Westerse geschiedenis

Binnenkort start Maturitas ook een colloquium Westerse geschiedenis!

Dit colloquium Westerse geschiedenis zal bestaan uit vier afzonderlijke cursussen van elk twee dagen interactief college met daarnaast een excursie.

In chronologische volgorde worden de vier hoofdtijdvakken van de Westerse geschiedenis behandeld: Oudheid, Middeleeuwen, Nieuwe Tijd en Nieuwste Tijd.

Het programma maakt een reis door de tijd van ruim 5000 jaar en begint via Mesopotamië en Egypte in de Griekse Oudheid en eindigt bij de val van het communisme in Oost-Europa.

Voor meer info:

http://www.maturitas.eu/index.php?id=14

3. De eindeloze jaren zestig en wat daarna kwam

In het naoorlogse Nederlands was een tekort aan alles. Na 1947 kwam de Marshallhulp op gang en begon ons land aan de wederopbouw. De jaren vijftig staan bekend als de jaren van ascese en hard werken.

In de jaren zestig verandert Nederland van een behoudend land in een land met welvaart en krijgt de verzorgingsstaat zijn huidige vorm. Het zijn de jaren van ingrijpende maatschappelijke en culturele veranderingen. De ontkerkelijking, de verzuiling vertoont scheuren. Inspraak wordt een Nederlands begrip en er komt een verdere democratisering op gang op allerlei terreinen van onze samenleving. Er ontstaat een jeugdcultuur met popmuziek als belangrijke basis. De 'rock and roll' muziek, de nozems. Andere opvattingen over seksualiteit. Nederland ruilt de fiets in voor de auto en vrije tijd neemt toe. Gezag is niet meer vanzelfsprekend voor gezagsdragers. Er ontstaat protest tegen de heersende moraal, tegen de instituties in ons land en er is sprake van een opkomend feminisme. De vooroorlogse generatie botst met de naoorlogse.

De jaren zeventig staan bekend als jaren van consolidatie. Het zijn de jaren waarin Nederland wel sportieve hoogtepunten bereikt. In politiek opzicht gebeurt er heel veel. De oliecrisis, het vechtkabinet Den Uyl, de Lockheed-affaire en de Molukse treinkapingen.

De Maturitas cursus De eindeloze jaren zestig en wat daarna kwam is met name voor mensen die deze jaren bewust hebben meegemaakt een bij uitstek geschikte tweedaagse cursus. Het is een feest van herkenning die begint met de naoorlogse jaren en eindigt in 1977 bij de val van het kabinet Den Uyl.

Deze Maturitas cursus is ook erg interessant voor diegenen die deze periode niet bewust hebben meegemaakt maar geďnteresseerd zijn in de wording van Nederland zoals het nu is. De jaren zestig gelden in onze geschiedenis als de jaren van verandering; van een behoudend land naar een welvaartsstaat.

Voorkennis voor deze Maturitas cursus is niet nodig. Wat je meebrengt is interesse en enthousiasme.

4. Het leven bij de lurven

De Nederlandse schrijver J.J. Voskuil werd in de jaren negentig vooral bekend met zijn romancyclus Het Bureau.

Voskuil was van 1957 tot 1987 werkzaam op het Meertens Instituut in Amsterdam; een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur.

Deze zevendelige roman beslaat in totaal ruim 5000 pagina's waarvan meer dan 400.000 exemplaren werden verkocht. In de jaren dat de boeken verschenen sprak men ook wel van een 'Voskuilmania'. Het succes van deze romancyclus staat bekend als een 'soap voor intellectuelen'. J.J. Voskuil beschrijft daarin op een gedetailleerde wijze de dagelijkse gang van zaken op een bureau dat gebaseerd is op het Meertens Instituut.

In samenwerking met prof.dr. Gerard Rooijakkers hoogleraar etnologie aan de Universiteit van Amsterdam en tevens werkzaam aan het Meertens Instituut verzorgt Maturitas een cursus getiteld Het leven bij de lurven over tien onderwerpen uit het werk van J.J. Voskuil.

Professor Rooijakkers wordt gezien als een echte kenner van het werk van Voskuil en hij zal in deze Maturitas cursus ingaan op de achtergronden van de romancyclus. Voor de ware Voskuil-liefhebber is deze Maturitas cursus een echte aanrader!
Bezoek onze website voor inschrijving:

http://www.maturitas.eu

klik hier om direkt naar de Maturitas website te gaan


Maturitas, educatie en ontspanning


Terug naar Aad's homepage, met links naar al zijn verhalen

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

25 Januari 2010