Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

De indeling van een huis van de gegoede burgerij

meesportret

Marten Mees

1828 - 1917

LINK

Veel gegoede burgers van Rotterdam, die aanvankelijk in de waterstad woonden, ver­huisden later naar het Nieuwewerk. Marten Mees huurde na zijn huwelijk in 1856 een 'klein, doch zeer gezellig huis' aan de Glashaven.
Na vijf jaar huwelijk en de geboorte van drie kinderen wissel­de hij met zijn schoonvader van huis en ging hij aan de Baan in het uiter­ste westen van de oude binnenstad wonen.
In 1876 kocht hij een huis aan de Veerkade in het Nieuwewerk voor f 50.000,-.
Zijn broer Jan Mees deed iets soortgelijks. Hij woonde sinds zijn huwelijk in 1848 op de Punt aan de Wijnhaven. In 1855 verhuisde hij met zijn snelgroeiend gezin naar Zuidblaak 36, praktisch naast het kantoor van de firma R. Mees & Zoonen. In de jaren 1860 volgde de verhuizing naar het Nieuwe­werk waar Jan Mees met zijn kinderen een modern herenhuis ging bewo­nen in de Javastraat met uitzicht over de Nieuwe Maas.

hendrmullerpt

Hendrik Muller

Marten Mees' vriend Hendrik Muller huurde van zijn schoonvader Abram van Rijcke­vorsel een niet al te royaal bemeten bovenhuis aan de Leuvehaven boven een pakhuis. In 1866 volgde een verhuizing naar een ander huurhuis aan de Leuvehaven en in 1872 verhuisde Hendrik Muller met zijn gezin naar een kapitaal pand dat hij aan de huidige Parklaan in het Nieuwewerk had laten bouwen.

parkhuis

Hendrik Muller woonde rechts op nummer 1

En van dat laatste huis vonden we een schitterende plattegrond:

indelingh1

indelingh2


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

30 Maart 2004