Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Ik snap maar niet

Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email:
aad@engelfriet.net

Op onze site kun je meer vinden over de in dit verhaal genoemde namen en aspekten, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Rotterdam en klik op ENTER
Ik snap maar niet

Ik snap maar niet waarom de Rotterdammers zo aan Rotterdam verknocht zijn. Nu eens even helemaal onder ons: Is er nu eigenlijk iets, dat deze stad gunstig onderscheidt van andere steden? Is Rotterdam mooier? Neen. Kan men er prettiger uitgaan? Neen. Is het leven er goedkoper? Neen. Zijn de Rotterdammers bijzonder sympathieke lui? Neen.

Zo zou ik nog een poosje kunnen doorgaan. Want ik ben een echte Rotterdammer en u weet: er is niemand ter wereld, die zoveel onsympathieke dingen vermag te ontdekken aan Rotterdam, als de Rotterdammer zelf. Sprekende met een Amsterdammer, met een Hagenaar, met een Arnhemmer, die er allemaal nogal sterk in zijn onze stad af te kammen, zal de Rotterdammer niet alleen de kritische en afkeurende opmerkingen van die anderen grof beamen, doch hij zal ze zelfs aandikken en wijzen op andere beroerde kwaliteiten en hoedanigheden, die de ander nog niet ontdekt had. En dan, als die ander tenslotte tot de logische eindconclusie komt, dat men wel gek moet zijn om in zo'n miserabele stad te blijven wonen wanneer het niet strikt nodig is en opmerkt, dat hij niet begrijpt, waarom de Rotterdammers in Rotterdam blijven, dan zegt de Rotterdammer: "Tja, dat is ook eigenlijk raar en ik begrijp het zelf ook niet. Maar weet je, Rotterdam heeft toch iets, dat geen enkele andere stad heeft; iets dat je nergens anders vindt als daar." "Maar wat dan?" vraagt de ander. "Dat weet ik niet," moet de Rotterdammer bekennen. "Maar Rotterdam, zie je, Rotterdam," hij komt er dan niet uit en eindigt ietwat nijdig "Nou ja, Rotterdam is Rotterdam, en dat snappen jullie toch niet."

En zo is het inderdaad. Den Haag. Zeker, zeker, prachtige omgeving, zee en strand, mondaine genoegens en zo. Maar nou ja, je kunt er eenvoudig niet leven. (Vindt de Rotterdammer.) En Amsterdam. Een prachtige oude stad, een centrum, het centrum van de Nederlandse cultuur, een opgewekte en ruimdenkende stad. Maar, toch, je kunt er op den duur niet leven. (Vindt de Rotterdammer). Wij Rotterdammers, ontvluchten vaak onze stad. We proberen het in Amsterdam, in Utrecht, in Eindhoven, of waar dan ook. (Alleen niet in Den Haag, dat is bij voorbaat veroordeeld.) Maar, na korter of langer tijd, komen we, aarzelend en verlegen en het een weinig belachelijk vindend van onszelf, in Rotterdam terug. Waarom? Niemand snapt het; ik snap het evenmin. Maar het is zo, want, Rotterdam, nou ja, Rotterdam is Rotterdam.

PUNT

Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email: aad@engelfriet.net

Op onze site kun je nog meer verhalen vinden van haar, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Gerrie van der Laan en klik op ENTER


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

8 Maart 2022