Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Historizon, wat doen ze en wat willen ze

Historizon bestaat nog niet zo lang. Hoewel de ideeën al wat langer bestonden, is Historizon pas begin 2007 officieel van start gegaan. En Historizon, de naam zegt het al, heeft iets te maken met historie en horizon. Dat historie zegt iets over hun doelstelling en de naam horizon zegt iets over de manier waarop Historizon het doet.

Als eerste de historie. Al jaren wordt er in ons land geklaagd over de kennis van de geschiedenis bij het overgrote deel van de Nederlanders. We kennen de rijtjes jaartallen niet meer, halen de slag bij Nieuwpoort en de moord op Bonifatius door elkaar. En ga zo maar door.

Maar toch zien we ook dat de laatste jaren de geschiedenis weer wat meer in de belangstelling komt. Kranten schrijven er weer over. Het ministerie van Onderwijs heeft onlangs de Canon van de Nederlandse geschiedenis uitgebracht. Kortom het verleden begint weer te leven. En Historizon wil haar steentje daaraan bijdragen. En dat doet Historizon door middel van het organiseren van lezingen, excursies en korte reizen.

En dan de horizon in hun naam. Dat doet Historizon door de geschiedenis te laten zien. Horizon……..gezichtsveld……….zien.
Dat is de gedachte die erachter zit.

En dus brengt Historizon mensen naar de plaatsen waar de geschiedenis gebeurd is. Omdat daar vaak het verhaal pas echt begint te leven.

Om een paar voorbeelden te noemen:

Je kunt nog zoveel lezen over de landingen in Normandië, maar als je daar staat op Point du Hoc en je ziet de kraters èn de bunkers èn de steile rotswanden, waartegen de Amerikaanse Rangers zijn opgeklommen, èn vervolgens de erevelden met eindeloze rijen kruisen: pas dan begrijp je wat voor een prijs er voor onze vrijheid is betaald!

Maar ook dichter bij huis, Amsterdam. Tientallen panden stammen daar nog uit de Gouden Eeuw. Sommigen zijn nog helemaal in de stijl van die tijd ingericht. Als je een idee wilt krijgen van hoe de mensen, en dan vooral de rijken, in de Gouden Eeuw leefden, dan is dat daar terug te vinden.

Een andere reden waarom Historizon je brengt naar de plaats waar de geschiedenis heeft plaatsgehad, is vanwege de lokale gidsen.

Bijna ieder dorpje, stad of plaats in Europa kent ze wel. Lokale vrijwilligers en gidsen die alles weten over hun streek en dat dolgraag aan anderen vertellen. Vaak weten ze meer dan er in boeken te vinden is.
En niemand zal beweren dat alles wat ze zeggen voor de volle 100 procent waar is, maar interessant en boeiend is het wel. Zo kent Historizon een enthousiaste man in Noyon, de geboortestad van Calvijn, als die op dreef is dan gaan er deuren en ondergrondse gangen open, waar normaal nooit iemand komt en komen er verhalen op tafel die je in het plaatselijke gidsje niet terug kunt vinden.

Of laatst kwam Historizon een gids tegen in de St Jakobskerk van Vlissingen. Als die gaat praten, dan moet je hem op een gegeven moment stoppen, anders gaat het maar door, zoveel weet hij overal van te vertellen.

En zo zijn er overal wel van dit soort mensen te vinden.

Historizon kent ze nog lang niet allemaal, maar langzamerhand begint Historizon er wel steeds meer te kennen!

Historizon vindt dat je geschiedenis moet beleven. En dat kan op de plaatsen waar het echt gebeurde. Op deze manier ben je een beleving rijker en kunnen de Reisleiders van Historizon hun passie kwijt.

De ondertitel die wordt gebruikt bij de naam Historizon is: een terugblik naar het heden.

Historizon wil terugkijken naar het verleden om zo te kunnen begrijpen waarom het heden is zoals ze is. Dit doet Historizon door te kijken naar wat er gebeurd is en wat we daar in onze maatschappij, in landschappen en musea nog van terug kunnen vinden.
Dit zijn de lijnen die Historizon trekt van het verleden naar het heden.

Een voorbeeld?

Hoe zou Nederland, misschien kun je wel zeggen, hoe zou Europa, er uit hebben gezien zonder Michiel de Ruyter? Zou Nederland nog wel bestaan hebben als De Ruyter de landingspoging van de Engelsen in 1673 bij Kijkduin niet had afgeslagen?

Het is natuurlijk geen zinvolle speculatie, maar hadden we dan nu Engels of Frans gesproken?

En diezelfde vraag is eigenlijk wel vaker te stellen in de wereldgeschiedenis. What-if...

Sterker nog, die vraag komt in de hele Nederlandse geschiedenis terug.

We spreken met z'n allen Nederlands, maar hoeveel had het gescheeld of we hadden Spaans, Frans of Duits gesproken? Van al deze landen hebben wij in onze geschiedenis wel eens deel uit moeten maken.

En als het Habsburgse leger in 1683 de Turken bij Wenen niet had tegengehouden, waren we dan nu Turk geweest? Dat is toch een interessante invalshoek in het huidige debat over autochtonen en allochtonen in dit land. De loop van de geschiedenis wordt vaak maar bepaald door enkele beslissende momenten.

Geschiedenis is overal te vinden. En alles heeft ook zijn geschiedenis. Het één is interessanter dan het andere. Het één is bekender dan het andere, van het één is meer terug te vinden dan van het ander, maar alles heeft zijn geschiedenis.

historizon banner

Bij Historizon gaan we naar die geschiedenis op zoek. Niet door er alleen over te lezen maar ook door het te bezoeken. Door het ter plaatse nog eens te beleven.


Voor meer informatie over Historizon kun je terecht op

naar de site van historizon

http://www.historizon.nl

historizon banner






Een enthousiaste Historizon deelnemer beschrijft zijn ervaringen met Historizon

Even voorstellen, mijn naam is Theo den Hollander, langzamerhand een vaste klant van Historizon.

Januari 2010 werd mij gevraagd om tijdens de nieuwjaarsreceptie èn de introductie van het reisseizoen 2010, mijn ervaringen met Historizon te beschrijven.

Een aantal jaren geleden werd ik uitgenodigd om in Leiden naar een Historizon lezing over de Eerste Wereldoorlog te komen. Met als resultaat: na een paar jaar vele dagtochten en reizen van Historizon meegemaakt!

Mijn eerste indruk van Historizon was: niet echt goedkoop. Maar na één reis zie je al dat 'alles' voor je wordt verzorgd. Naast het bijzonder interessante informatieve gedeelte van de reis, vind ik dit 'ontzorgen' een perfect onderdeel van de Historizon reizen. Of je nu een dag weg bent, of een week.

Jaaaren geleden al zei de directeur van Historizon , Piet Segers, dat hij na zijn pensioen een reisclub wilde gaan starten. Niet lekker rustig achter de geraniums zitten, maar iets doen. En dat is Piet Segers uitstekend gelukt!

In 2007 werd Historizon opgericht en vroeg Piet Segers me al snel of ik zin had om eens langs te komen in het hotel tegenover station Leiden C.S. voor een lezing over de Eerste Wereldoorlog. De inleider Hans Andriessen wist mij zo te boeien dat ik graag met Historizon meeging naar Ieper en zo is het begonnen.

En zo kwam ik in december 2007 in Ieper terecht, niet alleen volledig verzorgd qua eten en drinken, maar ook inclusief kou, regen, hagel èn sneeuw. De weersomstandigheden konden niet beter. Zo voelde ik wel enigszins zelf eens, voor mij in december 2007 zelfs ruim voldoende, wat WOI soldaten hebben moeten doorstaan. Een regelrecht DRAMA! En dat realiseer je je pas goed als je staat te blauwbekken in een gerestaureerde loopgraaf, zo'n 90 jaar na dato!

Een jaar later deed ik het Eerste Wereldoorlog-gevoel nog eens Verdùn-netjes over. Tot overmaat van mededogen werden we, nauwelijks in Frankrijk, door Historizon reisleider Hans Andriessen de bus uit- en de prut ingedreven.

Strompelden we daar in de heuvels bij Verdun, tussen druipende kniehoge varens óók weer in die ellende: kou, regen en sneeuw. Tot over onze enkels in de gele blubber naar bunkers zoeken, die Hans al eens eerder had ontdekt, maar nú effe kwijt was. We hebben ze toch gevonden en meer.

Het verbaasde mij dat iedereen het toch leuk vond en interessant, terwijl de kleffe bagger tussen je tenen kleefde en het water je nek stroomde!

Gelukkig maakte de culinaire verzorging bij Historizon reizen àlles weer goed. Bijzònder goed!

Ik heb erna nog meer reizen van Historizon meegemaakt, zoals bijv. naar Berlijn, lekker makkelijk met de trein, inderdaad, aldus Historizon , veel ontspannender dan met een bus, althans in Nederland.

Vlak voor de Duitse grens had net voor ons een hoge kraanwagen op een overweg een stuk van de bovenleiding meegenomen.

Geen reclame voor de communicatieve eigenschappen van de NS, maar wel voor Historizon ! Geen moeite was te veel om ons leed te verzachten. Zonder Historizon hadden we tot Berlijn absoluut niets te eten en vooral te drinken gehad.

Pas na uren wachten in Bad Bentheim bracht een trein ons weer naar Berlijn. Pas tegen middernacht bereikten we hongerig ons hotel, dankzij de goede zorgen van Historizon had de kok op ons gewacht, van de spoorwegen nooit één excuus ontvangen, laat staan wat drinken noch wat eten….

Zonder Historizon hadden we in een Europese moderne 21e eeuwse trein gezeten met misschien voor de hele groep nog gezamenlijk een half flesje water en een toevallige Liga koek. Hulde voor Historizon!

Waarvoor (of door) dus toch steeds met Historizon mee?

Het groepsgevoel stond tijdens een Schotland reis óók hoog in het vaandel. Met de groep op de boot. Met de groep eten. Met de groep in het knusse Schotse busje. Boot perfect. Uitstekend gegeten en geslapen… op de heenreis.

Toen we toch op de Schotse tour waren, moest een deel van de groep natuurlijk whisky proeven. Een dame uit de groep moest n.b. uitleggen wat een van de lekkerste is! Wij sliepen ook twee nachten in een Whiskyplaats: Oban. Smaakt niet eens vies dat Oban. En een bijzonder leuke plaats bovendien.

We sliepen in Oban in een fan-tas-tisch hotel. Elke kamer met een eigen thema: oosters, Indisch, safari e.d. Iedereen was dik tevreden en een tikkeltje verbaasd.

Hoe hebben ze dat nou weer ontdekt? We wilden de plaatselijke stokerij bezoeken. Helaas! Geen tijd! Ik heb toen maar een fles Oban in Leiden gekocht.

Alleen Historizon intimi genieten nog steeds na van de terugreis op de boot naar IJmuiden: het ultieme Historizon-groepsgevoel! De thuisblijvers hadden echt wat gemist, helaas zal dat wat gebeurde nooit meer worden herhaald.

Wist u trouwens hoe een Leienaar zijn stad bijna historisch liet afbreken door een Rotterdammer?

U moet dan weten dat Historizon reisleider Aad-onderkoning-van-Rotjeknor-Engelfriet, op een bloedhete zomerse dag zijn uiterste best heeft gedaan om de historische reputatie van míjn stad af te breken. De hele Leidse geschiedenis werd door deze Ròt-ter-dam-mer onderuit gehaald.......

Lees en huiver:

To-ta-le ontgoocheling overkwam mij. Ben ik wel een Leidse glipper?

Maar ik pakte Aad terug met Magdalena Moons. Jawel. Volgens een recente studie door een Leidse historica, bestond Magdalena Moons wel degelijk. Maar of Magdalena Moons werkelijk heeft bijgedragen aan het ontzet, blijft wel twijfelachtig.

En trouwens Aad. Dat Rotterdam. Je kunt wel in een hele dag mooie verhalen ophangen over jouw Rotjeknor. Maar in Leiden past dat nog niet in een heel jáár.

In Rotterdam moesten we de grònd in, om nog een brok opgehangen, gerestaureerde poortfundatie te kunnen zien.

In Leiden echter, breek je daar bovengronds je nek over.

Maar die trams hebben we wel de stad uitgebonjourd. Helaas komt alles terug, ook de tram èn die rails; door de Randstadrail.

Een heel voorspoedig 2010 en verder.

Theo den Hollander




Voor meer informatie over Historizon kun je terecht op

naar de site van historizon

http://www.historizon.nl

historizon banner






Terug naar Aad's homepage, met links naar al zijn verhalen





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

7 Januari 2010