Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

10 mei 1940, de dag dat de moffen kwamen

10 mei 1940. Het belooft een stralende lentedag te worden. Maar dan, in de prille ochtend… komen de moffen.

Net als de rest van Nederland worden de hoofdpersonen van dit boek,10 mei 1940, de dag dat de moffen kwamen, in de Achterhoek en Rotterdam overdonderd door het plotselinge geweld van Duitse bommenwerpers.

George Knottnerus voert zijn lezers mee in de oorlogsstrijd en maakt ze deelgenoot van de beproevingen, de angst en de bombardementen.

Maar het leven gaat door, móet door.

Mensen worden verliefd, trouwen, krijgen kinderen. Om te overleven is de een gedwongen om onder te duiken, de ander gaat in het verzet.

Twee boezemvrienden raken verstrikt in dilemma's van leven en dood. Een groot geheim brengt hun vriendschap in gevaar. Wie blijft er uiteindelijk over met schone handen?

Het is het verhaal van een jonge man en een jonge vrouw die zich in de oorlog storten in een onmogelijke liefde. De jongen woont in de Gelderse Achterhoek en het meisje in Rotterdam. Het verhaal handelt over mobilisatie en frontstrijd, verzet, onderduiken en verraad.

dagdatmoffenkwamen

George Knottnerus

10 mei 1940, de dag dat de moffen kwamen

Deze roman, 10 mei 1940, de dag dat de moffen kwamen, is gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Twee drama's die in dit boek worden beschreven, zijn tot nog toe in de geschiedenis onderbelicht gebleven; het eerste is het bombardement door Amerikaanse bommenwerpers in maart 1943. Dit 'vergeten bombardement' kostte destijds aan honderden Rotterdammers het leven.

Een andere verschrikkelijke gebeurtenis betreft de represaille van de Duitsers in Varsseveld, voor een aanslag die was gepleegd door een verzetsgroep. Daarbij werden 46 onschuldige mensen door een nazi-vuurpeloton vermoord.

In de roman, 10 mei 1940, de dag dat de moffen kwamen, komt niet alleen de mobilisatie aan de Grebbelinie komt voor, maar ook de gevechten aan de Grebbelinie.

Een belangrijke rol speelt ook de strijd van Rotterdamse mariniers tegen de Duitsers aan de Maas. En natuurlijk het grote bombardement op 14 mei 1940, alsmede het zogenaamde vergeten bombardement op Bospolder/Tussendijken op 31 maart 1943.

Hiermee sluit deze roman naadloos aan op het herdenken van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940.

Het is een zeer toegankelijk geschreven en spannend verhaal dat gebaseerd is op historische feiten. George Knottnerus deed veel research naar de persoonlijke beleving van de frontstrijd en de bombardementen. Dit gebruikte George Knottnerusvoor zijn personages in zijn roman. 10 mei 1940, de dag dat de moffen kwamen zou wel eens de herbeleving van de Tweede Wereldoorlog kunnen worden voor de huidige, jonge generatie.

Voor de beschrijving van frontstrijd en bombardementen baseerde George Knottnerus zich op historische bronnen en naslagwerken. Deze staan vermeld in een bijlage achterin de roman.

Van harte aanbevolen

Uitgeverij Gopher Amsterdam / ISBN 978 90 517 9721 3 / omvang 201 blz. / prijs € 14,90





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

14 Mei 2010