Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

"Calvijn" te Rotterdam van 1887 - 11 november - 1912

Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email:
aad@engelfriet.net

Op onze site kun je meer vinden over de in dit verhaal genoemde namen en aspekten, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Rotterdam en klik op ENTER




"Calvijn" te Rotterdam van 1887 - 11 november - 1912

Rotterdam, 12 november 1912.

Ingevolge besluit van een ledenvergadering der Kiesvereniging "Calvijn" werd een commissie benoemd tot het instellen van een "gedenkboekje" ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig bestaan. Deze commissie heeft de eer het resultaat van haar arbeid u hierbij aan te bieden. Overtuigd als zij is dat deze arbeid haar krachten te boven ging en het aan andere handen en meer versneden pennen beter zou zijn toevertrouwd, verzoekt zij, bij het lezen der volgende bladzijden te willen bedenken, dat geen "letterkundigen" of "geschoolde mannen" hier het woord voeren, doch slechts eenvoudige, die wel met liefde zich hebben gegeven voor dit werk, maar evenmin overtuigd zijn, dat de liefde alléén geen volmaakt werk kan geven. Zij hebben slechts getracht, naar de mate der hun geschonken gaven, te willen aantonen, dat "Calvijn" gedurende de 25 jaren van haar bestaan, onverdiende weldaden heeft genoten en dus "gezegend" is, waarvoor zij ootmoedig dank brengt aan Hem, van Wie zij weet die genadegaven te hebben ontvangen; dat haar arbeid in de gemeente waarlijk voor velen een zegen is geweest, dat "Calvijn" nog velen meer "ten zegen" hoopt te zijn, zolang de toestand van onze Kerk haar bestaan nog nodig maakt. Wordt dit gevoeld door de welwillende lezer, dan is de hoogste wens vervuld en wordt de naam van de Drie-enige God ere toegebracht door de samenstellers.

Die met tranen zaaien, zullen met gejuich maaien. Ps. 126 : 5.

De jaren 1886 en 1887 vormen een zeer donkere bladzijde in de historie van onze Nederlandse Gereformeerde Kerk. Velen keerden in die dagen eigenwillig de Kerk de rug toe en stichtten op onrechtmatige wijze "de dolerende Kerken." In eenzijdige ijver voor de ere Gods werd door velen vergeten het woord des Heren: "Niet door kracht, noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden." Onze kerkgebouwen gaven op de dag des Heren een treurige aanblik. Was het vroeger lang geen zeldzaamheid dat de bedehuizen niet allen konden bevatten die geestelijk voedsel voor zich en de hunnen begeerden, nú kwam het herhaaldelijk voor dat een vroeger geliefd en bemind Dienaar des Woords zijn gehoor tot op een tiende verminderd zag. Duizenden van hen, die voorheen als oprechte belijders van 's Heren naam in de Ned. Geref. Kerk bekend stonden, gaven in die dagen blijk geen liefde te bezitten voor de historische voortzetting van de Kerk onzer Vaderen. Zo zag de Kerk zich van een groot aantal van haar trouwe dienaren en belijders beroofd, waarvan echter, Gode zij dank, enigen hun dwaling inzagen en terugkeerden.

Onze Ned. Herv. (Geref.) Gemeente te Rotterdam ging het niet beter. Ook zij deelde in de algemene verwarring en velen zullen zich nog herinneren met hoeveel droefheid zij vroegere vrienden, ja zelfs huisgenoten de band door Doop en Belijdenis gelegd, eigenwillig zagen verbreken. Zo leek het bolwerk der Kerk, ons van God door onze Vaderen geschonken, een prooi geworden in handen van liberalisme en modernisme. Haar toestand scheen hopeloos, vruchteloos het pogen om daarin, met Godes zegen enige verbetering te brengen. De liefde voor haar had blijkbaar opgehouden. Toch waren er nog enkelen overgebleven die met droefheid, door innige liefde tot de Kerk, haar diep vervallen staat aanschouwden en betreurden; die nog dachten aan de Tempel te Jeruzalem, die ondanks de grove afwijkingen van het gebod des Heren en de menigvuldige wanbedrijven in haar gepleegd, toch de Tempel des Heren blééf.

Van die gedachten vervuld en met die liefde bezield, kwamen op 11 november van het jaar 1887 ten huize van de heer Dieles J. Schrauwen een zestal broeders bijeen tot het oprichten van een vereniging, ten doel hebbende het stellen en aanbevelen van kandidaten voor gemachtigden in het Kiescollege der Ned. Geref. Gemeente te Rotterdam en zo mogelijk het voorlichten van gemachtigden en kiezers. Deze vergadering werd bijgewoond door de heren Ds. J. Krayenbelt, Ds. H. Malcomesius, Dieles J. Schrauwen, E. Emmen Ez., A. Henkemans en W.H.J. v.d. Toorn. Onder leiding van eerstgenoemde predikant werd een door H. Malcomesius ontworpen reglement besproken, met algemene stemmen aangenomen en was mitsdien de Kiesvereniging "Calvijn"(art. 1) geconstitueerd op de grondslag van dat reglement. Artikel 2 van het reglement luidde: "Deze vereniging staat op de grondslag der Heilige Schrift en op de confessie, neergelegd in de Belijdenisschriften der Ned. Geref. Kerk, die de historische voortzetting is van de Kerk onzer Vaderen." Artikel 4 bepaalde: "Leden der vereniging kunnen allen zijn, die de Heilige Schrift in haar gehele omvang als Gods Woord erkennen en het recht van de Belijdenis der Ned. Geref. Kerk in de gemeente wensen gehandhaafd te zien." Deze twee artikelen vormen de voornaamste van het reglement en zijn door de slotbepaling voor wijzigingen gevrijwaard.

Nu de vereniging geconstitueerd was, begon reeds duidelijk haar werkzaamheid in de gemeente en besloot zij op voorstel van Ds. J. Krayenbelt tot het houden van een vergadering op maandag 21 november 1887 in het lokaal "Samuel" en tot het bijwonen daarvan bij advertentie op te roepen alle leden der gemeente, die door het tekenen der presentielijst onvoorwaardelijk instemming betuigden met de art. 2 en 4, hierboven vermeld. Op die avond traden onmiddellijk 113 nieuwe leden tot de vereniging toe. Enkelen daarvan bekleedden in 1912 nog de voornaamste en verantwoordelijkste betrekkingen in het bestuur der vereniging, terwijl wij met dankbaarheid aan de Here God gedenken blijven aan die broeders, die ons door de dood zijn ontvallen en wier arbeid zo kennelijk veel heeft bijgedragen tot de bloei der vereniging en uitbreiding van de kennis der Waarheid in onze gemeente. Van de liefde voor de Kerk onder deze eerste broeders, zomede het geloof aan de wederopbouw van haar onder de zegen van de Drie-enige God, gaven zij op ondubbelzinnige wijze blijk door na het gemeenschappelijk dankgebed tezamen aan te heffen:

In een vier dagen later gehouden ledenvergadering werd het definitieve bestuur gekozen, bestaande uit de broeders: W.H.J. van den Toorn, Dieles J. Schrauwen, E. Emmen Ezn., A. Henkemans, C. Wijntje, P. Noteboom en K. Westerduijn, terwijl de beide predikanten, die hadden verklaard, krachtens hun ambt geen benoeming tot bestuurslid te kunnen aanvaarden, met algemene stemmen tot adviserende bestuursleden werden benoemd. De eerste bezigheid der vereniging was al dadelijk het samenstellen van een kandidatenlijst voor gemachtigden in het Kiescollege. Hierbij kwam duidelijk aan het licht, dat de getrouwheid aan het Woord des Heren bij de aftredende mensen in het Kiescollege niet volstrekt aanwezig was, althans geen enkele naam van die aftredende gemachtigden kon op deze eerste kandidatenlijst worden overgenomen. Wel werd door enkele broeders hun leedwezen uitgesproken over het feit dat zodoende deze kandidatenlijst een uitsluitend karakter droeg, maar de beginselen der vereniging konden een handhaving niet gedogen. Zo werden dan deze eerstelingen der nieuwe vereniging voorgesteld aan de gemeente en een gebed om zegen op die arbeid aan de Here ootmoedig opgezonden.

Bij de in 1888 gehouden stemming bleek echter maar al te zeer, dat de Vereniging, jong en klein als zij was, bij de stembus verre in de minderheid bleef. Desniettegenstaande was ieder overtuigd dat men in het geloof de aanwezige weg te bewandelen en in de mogendheid des Heren de Gereformeerde banier hoog te houden had. Het bleek reeds dadelijk een gebiedende eis te zijn om, ter verbreiding van de Gereformeerde beginselen en de kennis van wat de vereniging bedoelde, te vermeerderen, middelen te beramen die daartoe bevorderlijk konden zijn. En zo ontstond de instelling van Lezingen, die jaarlijks gedurende de wintermaanden werden gehouden en waarbij steeds een predikant voorging.




Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email: aad@engelfriet.net

Op onze site kun je nog meer verhalen vinden van haar, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Gerrie van der Laan en klik op ENTER






Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

1 november 2023