Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

N.A. Bestoesjew in Rotterdam in 1815

Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email:
aad@engelfriet.net

Op onze site kun je meer vinden over de in dit verhaal genoemde namen en aspekten, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Rotterdam en klik op ENTER
N.A. Bestoesjew in Rotterdam in 1815

Nikolaj Alexandrowitsj Bestoesjew, 1781-1855, conservator van het Scheepvaartmuseum te St. Petersburg, later tot dwangarbeid in SiberiŽ veroordeeld. Zapiski o Gollandii 1815 goda (Holland in 1815). Sankt Peterboerg, 1821, blz. 19 en 26.

Rotterdam is niet groot; toch heeft ze 54.000 inwoners. Ze is een stad zonder vestingwerken en de tweede handelsstad na Amsterdam, doch wordt beschouwd als verreweg de meest aangename van Holland.

De straten zijn tamelijk breed en goed geplaveid. De havens, die met dichte bomenrijen beplant zijn, doorkruisen Rotterdam in alle richtingen. Uit de schepen in de buitendijkse havens wordt overgeladen in de binnenvaartuigen en omgekeerd. De koloniale waren worden hier voor inheemse geruild. Op het water en op het land wordt hier koortsachtig handel gedreven.

De stad is van steen gebouwd en heel mooi. De huizen zijn niet groot, maar hoog en van ongeverfde baksteen en vormen een mengelmoes van oude en nieuwe architectuur. Hier en daar, vooral voor de omlijsting van ramen en hoeken, wordt ook natuursteen gebruikt. Fraaie stoepen geven een aangename afwisseling aan. Niet helemaal rechte straten, vaak door pleinen onderbroken, geven voortdurend nieuwe gezichten op de havens. Mij komt dit alles veel mooier voor dan de straten in regelmatig gebouwde steden.

De stad heeft een bijzonder aspect door de bomen, maar aan de andere kant nemen die bomen voor de bewoners het zonlicht weg. Zij wonen dan ook in een eeuwig schemerduister, dat nog erger is, doordat de gordijnen altijd tot de helft van het raam neergelaten zijn. Maar die bomen zijn het ook weer, die de lucht reinigen, welke besmet is door de ongezonde uitwaseming van de lage landen, door stilstaande wateren, door de rook van turf en de bevolkingsdichtheid.
Het is een prachtige stad! Men voelt er de nabijheid van de zee met al haar wonderen en schatten...

Bij de Beurs gekomen, hoorden wij, dat er een nieuwe partij thee aangekomen was. De kooplieden kwamen bij elkaar, om de waarde en de prijs te bepalen.

Laat ons eens kijken, hoe dat gaat.
Opeens wordt er een massa heel kleine porseleinen trekpotjes - net kinderspeelgoed - uitgestald; op apothekers weegschaaltjes worden de heel kleine hoeveelheden thee gewogen en in de speelgoedpotjes gedaan; een maatje kokend water wordt erop gegoten. Iedereen staat met zijn horloge in de hand; men telt de seconden en na verloop van een bepaalde tijd proeven alle kooplieden op hun nuchtere maag en met een verse smaak op hun tong het Chinese vocht. Zij keuren goed, zij keuren af, zij zetten het opzij en bepalen de prijs.
Een zeer gewaardeerde bijdrage van Gerrie van der Laan

Heb je een vraag of opmerking voor Gerrie van der Laan, stuur dan Aad, de webmaster, een email: aad@engelfriet.net

Op onze site kun je nog meer verhalen vinden van haar, gebruik daarvoor onze zoekmachine:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Gerrie van der Laan en klik op ENTER


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

26 Februari 2018